asdf

Erős marketinget kapott a Fecsegőposzáta

Újra lángra lobbant a Fecsegőposzáta, de csak a marketinget illetően, mert elődjeihez képest nagyobb a füstje, mint a lángja. Aki olvasta a könyvet, annak valószínűleg nem lesz meglepetés, aki viszont nem (mint, ahogy én), annak valamelyest csalódás lesz Az Éhezők viadala: A kiválasztott első része.
A könyvadaptáció befejező részét két blokkra osztva kapják meg a rajongók és most itt is van az első rész. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) a nagy Mészárlást túlélve és az arénából kimenekítve egy olyan terv részese volt, amely a Kapitólium ellen irányult, és amiről ő semmit sem tudott. Viszont Peeta (Josh Hutcherson) a Kapitólium fogságába került. Miközben a lány a forradalom jelképévé válik, a 12-es körzetet leigázzák. Katniss a mészárlást követően az elpusztítottnak hitt 13. körzetbe kerül, ahol Coin elnöknő (Julianne Moore) minden erejével azon van, hogy forradalmat indítson Snow elnök (Donald Sutherlandés a Kapitolium ellen. Ehhez pedig egy jól felépített jelképre van szükség, amiben hisznek az emberek. Na, erről szól az új Éhezők film.
thehungergames_2014_ (2)
Itt már nincs nagy viadal, nincsenek harcok és a túlélésért vívott küzdelem egy rejtelmekkel teli arénában. Nincsenek nézők, akik a viadalon szórakoznának. A film ugyanis végig elbeszélések sorozata, a szimbólum felépítését követhetjük figyelemmel. Tény, hogy a Fecsegőposzáta jelképe minden eddiginél erősebb és megdönthetetlennek tűnik, de ennek érdekében minden észbontó dologot meg is tesznek. Például simán forgatnak egy promo videót Katniss-ről, amikor egy sebesültekkel teli kórházat látogat meg, amit a Kapitólium katonái azonnal lebombáznak, és a gyászolókkal nem törődve forog a kamera a lepusztított épület előtt, ahogy Katniss szónokol könnyek között, mondván, hogy ettől lesz hiteles a Fecsegőposzáta. A forradalom lassú tűzön égve beindul az elnyomó és népírtó Kapitólium és Snow elnők ellen.
thehungergames_2014_ (3)
Amíg Katniss a benne zajló vívódásokkal küzd, addig Haymitch (Woody Harrelson) az alkoholtilalom miatt bosszankodik. A lángra lobbant lány, akit megismertünk, most zavart és lelkileg össze van törve. Hatalmas teher nehezedik rá, hiszen ő rá épül a jelkép, amiben hisznek az emberek. Eközben Effie (Elizabeth Banks) a komor környezet és a hozzá nem méltó ruhák miatt duzzog. A filmben kevés életszerű jelenettel találkozunk, gondolok itt arra, hogy az akkora erővel bíró Kapitóliumot egy vízerőmű elleni támadás nemhogy órákra, de napokra képes megbénítani? A cselekmény egy helyben áll, és Katniss-t sem látjuk úgy küzdeni, íjazni, ahogy eddig. De a Gale (Liam Hemsworth) és Peeta iránti érzelem hullámok még mindig ide-oda csapnak a lányban. Főleg, amikor megtudja, hogy Peeta él, aki borzasztóan lefogyott és meggyötörtnek látszik. A Katniss-Peeta-Gale szerelmi háromszög egyre bonyolultabbnak tűnik.
thehungergames_2014_ (5)

Suzanne Collins könyvsorozata meghódította a világot, és a novembert minden rajongó izgatottan várja. Ami az utolsó könyvet illeti, igen hosszúra sikeredett. A ketté szedett film pedig ennek (vagy a magas bevétel reményének) köszönhetően lassú és vontatott. A végső háború előtti csendben jól kirajzolódik a két fél közötti hasonlóság, a Kapitólium emberei és a lázadók egyaránt képesek bármilyen eszközt bevetni, hogy céljaikat elérjék.

Philip Seymour Hoffman a vásznon vegyes érzelmeket váltott ki, hiszen egy remek színészről van szó, de tragikus halála miatt picit keserédesek az ő jelenetei. Jennifer Lawrence zsigerből hozza Katniss-t, amikor a lázadót kell játszania, aki mellett simán csatába állnánk. Julianne Moore a ruházatával olvad egybe, ugyanis annyira szürke, hogy inkább mondanám mellékszereplőnek. Elizabeth Banks és Woody Harrelson az a két személy, akik mosolyt csalnak az arcunkra. Donald Sutherland pedig még kíméletlenül jól hozza a gőgös mindenhatót. Josh Hutcherson Peeta szerepében egyre karakteresebb és elég vegyes érzelmei támadnak Katniss felé, amit hol szerényen, hol pedig hevesen fejez ki. (Itt nem spoilereznék, de aki látta vagy olvasta a sztorit, tudja miről van szó.)thehungergames_2014_ (6)

Számtalanszor bizonyosodott be, hogy egy folytatás a minőséget rombolja, erőtlenné és unalmassá válik. Az Éhezőkkel viszont nem ez a helyzet. Ugyanis ezt a filmet (főleg a rajongók) akkor is megnézik az emberek, ha nem sikerült olyan ütősre, látványosra, mert kultusszá vált a Fecsegőposzáta története. Összességében nem volt rossz a film, de sokkal jobbat vártam és nem egy 120 perces bevezetőt. Hiányzott a látvány és az igazi viadal hangulat, de hát ezt megkapjuk majd a következő Éhezőkben. 


AZ ÉHEZŐK VIADALA – A KIVÁLASZTOTT I. 

Eredeti cím: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

amerikai kalandfilm

Szereplők: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Julianne Moore (Coin elnök), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Jeffrey Wright (Beetee), Sam Claflin (Finnick Odair), Jena Malone (Johanna Mason), Stanley Tucci (Caesar Flickerman), és Donald Sutherland (Snow elnök)
Rendezte: Francis Lawrence
A forgatókönyvet Susan Collins Mockingjay című regényéből Danny Strong és Peter Craig írta
Producerek: Nina Jacobson, Jon Kilik
Executive Producerek: Suzanne Collins, Jan Foster, Joe Drake, Allison Shearmur
Játékidő: 123 perc
Magyarországi premier: 2014. november 20.
Korhatár: 16
Forgalmazza: Forum Hungary 

Megosztás facebookon