asdf

Én vagyok a családom hangja

A franciáknak vérében van a vígjáték és dráma műfajának minden fortélya. Újra és újra meg tudják lepni a közönséget, ha kell szívbemarkoló sztorikkal kápráztatnak el, vagy fergeteges poénokkal csalnak széles mosolyt az arcunkra, de egy biztos, a szórakozás garantált. A Bélier család történetével ismét levettek minket a lábunkról.

Paula Bélier egy teljesen átlagos tinédzsernek tűnik, aki egy francia kisvárosban él, gimnáziumba jár, a legjobb barátnőjével lóg iskola után és egy fiú miatt még énekfakultációra is jelentkezik. A meghallgatáson kiderül, hogy bizony nagyon tehetséges és tanára komoly esélyét látja, hogy a lány egy menő párizsi iskolában tanuljon énekelni. Csak ez nem ilyen egyszerű. A váratlan lehetőség komoly dilemma elé állítja Paulát, hiszen családjában ő az egyetlen, aki nem siket-néma. A lány mindenben segít a családjának, a gazdaságban, a piacon, ha kell tolmácsol. Szülei rá támaszkodnak. Ráadásul édesapja egy hirtelen ötlettől vezérelve (a polgármester elhatározza, hogy ipari parkot létesít a város szélén lévő mezőgazdasági területeken, ami veszélyezteti több család megélhetési forrását) indulni akar a helyi polgármester választáson, és ebben csak a lány tudja segíteni. A konfliktust az adott szituáció robbantja ki, de mi lesz a tehetséges lány álmaival?a belier csalad_02

A történet mozgatórúgója Paula (Louane Emeraés a tehetségének a kibontakozása, illetve felmerül a kérdés, hogy melyik fontosabb, a család vagy a karrier? Rengeteg felelősség hárul a fiatal lányra, aki apja, Rodolph Bélier (François Damiens) sajtkészítő vállalkozásának ügyeit is intézi, amellett, hogy suliba jár. Addig a pillanatig, amíg ki nem derül, hogy milyen gyönyörűen énekel a lány, a család boldogan éli mindennapjait, piacon árusítják a sajtot, a gyerekek iskolába járnak, a szülők a gazdaságot vezetik, amibe a gyerekek is besegítenek. Idilli a hangulat a jó kedélyű családban.a belier csalad_05A cselekmény kibontakozása fokozatosan alakul át, a humorból eljutunk a lélekmelengető drámai csúcspontig. Rengeteg vicces pillanatot köszönhetünk a család helyzetéből adódan. Az apa választási kampánya inkább csak konfliktushelyzetet generál, szerncsére nem központi téma, de a szülők ekkor jönnek rá, hogy Paula óriási segítség volt eddig az életükben, és hozzászoktak ahhoz a "kényelemhez", amit a lány nyújtott, hiszen a nap 24 órájában számíthattak rá. A történet, a kliséi ellenére is elragadó, mert a színészek valóban elhitetik a nézővel, hogy ez egy különleges család, mintha az életben is összetartoznának.

la-famille-belierA film két "hőse" az apa és a lány, mindkettőjükben van motiváció, önmegvalósítás iránti vágy és az újtól való félelem. De vajon képesek-e feladni a megszokott életüket az álmaikért? Az apának, aki polgármester akar lenni, meg kell küzdenie saját magával és el kell fogadnia, hogy a lánya nem lehet mellette mindig, a saját életét kell élnie. A lánynak el kell fogadnia, hogy rendkívüli tehetség, amely lehetőségek kapuit nyitja meg előtte, amelyekre azelőtt gondolni se mert és ki kell repülnie  a családi fészekből egy olyan világba, ahol nem fogja kezét a családi biztonság. A félsz okkal bújik elő, hiszen az apának a lánya nélkül kell boldogulnia, a lánynak pedig magára kell hagynia a siket-néma családját. A szívszorító hangulatot az fokozza igazán, amikor Paula az iskolai zenés esten elénekelheti duettjét azzal sráccal, aki tetszik neki. Az előadáson a szülei is jelen vannak, akik nem értik, hogy a körülöttük lévő emberek miért könnybe lábadt szemekkel figyelik az előadást. Eric Lartigau rendező úgy érzékelteti velünk, halló emberekkel, azt, amit Paula siket szülei és testvére érzékel, hogy fokozatosan elnémul a hang, azt halljuk és látjuk, amit ők, a tátogó Paulát, aki csillogó szemekkel tekint rájuk, miközben a meghatott közönség sorai közt pásztázunk. 

A katarzist az utolsó jelentben kapjuk, ami picit giccses, de működik. A rendező nagyon finoman nyúlt a siket-néma témához, nem parodizálta ki őket, és nem is tette őket gúnyolódás tárgyává, csupán az életben adódó helyzetkomikumokat emlte ki, amelyet hatásvadász drámai pillanatokkal kompenzált. Együtt nevetünk és sírunk a családdal.

Louane Emera az életben is énekesnő, akit a 2013-as The Voice tehetségkutató felfedezettjeként tartanak számon, a Bélier családban nyújtott alakításáért megkapta a legígéretesebb színésznőnek járó Cézár-díjat. Reméljük találkozunk még vele a filmvásznon! Ha szeretted az Életrevalókat, akkor ezt is imádni fogod. Szerethető karakterek, kiváló színészi alakítások és felejthetetlen pillanatok várnak rád. Ez a film megérint, tökéletes kikapcsolódást nyújt.

MoziStar: 9/10

A BÉLIER CSALÁD

Eredeti cím: La famille Bélier
Színes, szinkronizált, francia vígjáték

Rendezte: Eric Lartigau
Szereplők: Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino, Louane Emera, Roxane Duran
Írta: Victoria Bedos, Thomas Bidegain, Stanislas Carré de Malberg, Eric Lartigau
Producer: Stéphanie Bermann, Eric Jehelmann
Fényképezte: Romain Winding
Vágó: Jennifer Augé
Játékidő: 106 perc
Korhatár: 12
Országos bemutató: 2015. július 23.
Forgalmazó: Vertigo

Megosztás facebookon