asdf

Dora, a mentális sérült szexuális felfedezései

  • Szerző: Medve Pál
Stina Werenfels svájci rendezőnő második nagyjátékfilmjében egy mentálisan sérült lány coming of age történetébe nyerhetünk bepillantást. Kevés film foglalkozott eddig a neurotikus személyiségek szexualitáshoz való viszonyaival, így a Szüleink szexuális neurózisai egy rendkívül különleges filmélményt nyújthat. De, csak is a bátraknak!

Sérült psziché és a szexualitás viszonya

Sok olyan állapotfilmet ismerünk, amiknek számottevőbb része a felcseperedő fiatalok nemi feltárulkozásáról szól, viszont annál kevesebbet, ahol az alanyok mentális szélsőségekkel küzdenek ebben a szituációban. Ebből kifolyólag egy roppant különleges témát zseníroz a Szüleink szexuális neurózisai című német-svájci koprodukciós film.szuleink szexualis neurozisai_03A történetben egy mentálisan sérült lány, Dora (Victoria Schulz) kálváriáját követhetjük nyomon, aki a természetes nemi fejlődés csúcsára érkezett. Nyugtató hatású gyógyszereit félredobva felismeri az „egészséges” fiatalokra jellemző nemi impulzusokat, ám szellemi korlátai hamar veszélybe sodorják őt. Egy idegen férfi kelti fel az érdeklődését, aki kihasználja a lehetőséget. Peter-rel (Lars Eidinger) való találkozásgatásának következménye, hogy teherbe esik, ezzel felborítja családja és környezete, eddig sem egyszerű életét. Ahogyan a legtöbb karakterdrámában, úgy itt is a konfliktus alapfelállása ugyanazon narratíva mentén működik. Dora szexuális felfedezései komoly dilemma elé állítja szüleit, érzékelhetően ő az egyetlen személy a környezetében, aki fájdalmat és nehézségeket okoz. A szüleivel való viszonya eddig sem volt felhőtlen, ám nemi felnövésével tovább tetézte a család fájdalmait.szuleink szexualis neurozisai_01A film remekül mutatja be azt a kiszolgáltatott helyzetet, amiben a főhősnő tobzódik. Sokkoló képekkel és a főszereplő személyes perspektívájából rendkívüli módon a néző arcába van tolva az a megérthetetlen világ, amit egy szellemileg korlátolt személy megélhet. Ezáltal roppant mód hitelessé válik a svájci rendezőnő, és a Dora-t alakító Victoria Schulz is. A teherbe esett 18 éves lány szerepe remekül kidolgozott, ezzel ellentétben a szülei, és a szerető idegen már kevésbé azonosítható a cselekményben. Az anya és apa fájdalmai átjönnek a felszínen, ám néhány döntésük megkérdőjelezhető a segítségre szoruló lányukkal kapcsolatban. Érzékelhető, hogy az egész történet csak Dora sorsára fókuszál, így akadhat hiányérzet a kapcsolatok felépítettségében.

Realisztikus megvalósítás

Óriási piros pont jár a film realisztikus megvalósításáért. A karakterdráma köré felépített környezet és cselekmény abszolút hiteles képet fest, nincs benne semmilyen manírozott túljátszás, vagy pátoszos jelenet. Minden a sokkoló valóság alá van rendelve, ami néhány galamblelkű nézőnél nagy valószínűséggel kiveri majd a biztosítékot. Ettől függetlenül minden nyíltan mutatott szexuális jelentere szükség volt, hisz ezzel válik hitelessé és egyszerre húsbavágóvá a Szüleink szexuális neurózisai. Továbbá kiemelendő Dora személyes perspektívájának formai megvalósítása is. A kamera lassú hullámzása és az elmosódottság félelmetes eredetiséggel mutatja be egy korlátolt elme valóságos látómezejét. A realisztikus jelenetek sokaságát egy attól merőben eltérő, hipnotikus záró szcéna fejez be, ami hibátlanul illeszkedik abba a pszichébe, amit egy mentális sérülésekkel küszködő személy érezhet.szuleink szexualis neurozisai_02Szüleink szexuális neurózisai a nemi coming of age mozik közül rendkívül egyedi, ugyanis egy különleges psziché perspektívájából mutatja be a szexuális identitásébredést. Nyers képi világával húsba vág és sokkol, ezért szigorúan csak az edzett nézőknek ajánlanám. Nem szórakoztat, hanem elgondolkodtat a „sérültnek” titulált elmék szexualitásáról. Mindenképpen fontos mű ez, még akkor is, ha helyenként kidolgozatlan maradt. 

MoziStar: 7,5/10

Megosztás facebookon