asdf

Decemberben jön Kiss Ádám és Hadházi László stand up filmje

A napokban befejeződött a hazai stand up comedy két sztárjának főszereplésével készített film, a Dumapárbaj forgatása. A stáb már szeptember közepétől dolgozik a vágáson. A munka gyors tempóban halad. A tervek szerint decemberben már a mozikban is lesz a kész alkotás.

A Dumapárbaj megvalósítása két évvel ezelőtt kezdődött. Akkor pattant ki a Café Communications kreatív igazgatójának, Simon Zoltánnak a fejéből az ötlet, hogy érdemes lenne a stand upról, a műfaj sztárjairól nagyjátékfilmet készíteni. Az apropót az adta, hogy a Café készítette éppen akkor a „Nem duma” kampányt az OTP Bank számára, amelyben rendszeresen feltűntek a hazai stand up sztárjai. Az ötlet alapján hamar megszületett az első forgatókönyv változat is, amelyet a szintén a Cafénál dolgozó Sallai Ervin írt meg, aki két rivalizáló humorista, a feltörekvő titán és a kiöregedő showman párharcán keresztül tekintett a stand up világ kulisszái mögé. A produkcióhoz egész korán csatlakoztak a későbbi főszereplők, így a poénok Hadházi László és Kiss Ádám közreműködésével, élményeik, tapasztalataik felhasználásával formálódtak tovább. A Magyar Nemzeti Filmalap által támogatásban részesített és végleges elfogadott forgatókönyv megszületésében Lengyel Balázs és Lovas Balázs is részt vett.
Dumapárbaj00

Dumapárbaj01A forgatás augusztus 11-én indult és többek között rögzítettek jeleneteket az RTL Klub stúdióiban, a Városligetben, a volt görög nagykövetség épületében, az egykori Szikra moziban, a dégi halastónál, az alcsútdobozi kápolnában, Budakeszin és Szentendrén is. Az összesen 28 napos forgatás során a legtöbb jelenetet Hadházi Lászlóval vették fel, aki ezzel a filmmel debütál színészként a mozikban. Mellette a szintén első filmes Kiss Ádám kapta az ifjú trónkövetelő szerepét, a figurája kedvéért a külsőjét döbbenetesen megváltoztató Eszenyi Enikő pedig a mindent elintéző menedzser bőrébe bújva komédiázza végig a filmet. Mellettük olyan hazai színművészek tűnnek fel kisebb-nagyobb szerepekben, mint a tévés műsorvezetőt megformáló Kamarás Iván, a hisztis barátnőt játszó Jordán Adél, az orosz maffiózót alakító Kovács Lajos és a tévé mindenható vezetőjének alakját magára öltő Vajdai Vilmos.Dumapárbaj02

Dumapárbaj03

A filmet a Kalandorok és számos reklámfilm rendezője, Paczolay Béla dirigálta, míg a produceri feladatokat  a Kontrollt és a Terápia első évadát is jegyző Hutlassa Tamás látta el. A produkció teljes előkészítéséért és megvalósításáért a Café Film felel. A Dumapárbaj hazai premierje idén decemberben lesz országszerte.

A Dumapárbaj története:
KALMÁR TAMÁS (Hadházi László) befutott, negyvenes évei végén járó, kissé elkényelmesedett sztár. Standup nagyágyúként járja az országot fellépéseivel, és övé a legismertebb önálló showműsor az egyik kereskedelmi tévén. Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben. Egy napon azonban rájön, hogy népszerűsége lassan a múlté, a közönség kedvence egyre inkább feltörekvő fiatal riválisa – NAGY TÓBIÁS (Kiss Ádám). Tamás – ahelyett, hogy szembenézne önmagával - úgy hiszi, minden bajának Tóbiás és Vigéc, (Eszenyi Enikő) közös menedzserük az okozója, ezért minden igyekezetével azon van, hogy a fiatal humorista fölé kerekedjék. Próbálkozásai rendre balul sülnek el, s míg mi nevetünk szerencsétlenkedésein, Tamás egyre nagyobb slamasztikába kerül. Egyre romlik a kapcsolata feleségével és legrégebbi barátjával, a súlyosan beteg Vigéccel. Miközben szeretteitől eltávolodik, szakmailag is lecsúszik, hihetetlen haknikon próbál pénzt keresni. Megrendelik poénjait vidéki diszkókba, szánalmas céges rendezvényekre és még dúsgazdag horgászok is, mert „állítólag a humortól jobban harapnak a halak”. Végül egy mindent eldöntő dumapárbajra hívja ki Tóbiást, de a nagy csinnadrattával előkészített médiaesemény Vigéc, a menedzser rosszulléte miatt félbeszakad. A két rivális humorista Vigéc halálos ágyánál jön rá, hogy a jövőjük nem az ellenségeskedés, hanem a két generáció közös, egymást is ugrató poénegyvelege. A temetés végül igazi fekete komédiába illő megbékéléssé változik, vagyis mégis létrejön a dumapárbaj. Vigéc a túlvilágról hozza össze a két „szájkarate” sztárt.

Dumapárbaj a Facebookon is!

Megosztás facebookon