asdf

Családi átok, avagy áll a bál a franciáknál

Korunk egyik legjobb francia komikusaként tartja számon a világ Christian Clavier-t, akit a magyar közönség jól ismerhet például a Jöttünk, láttunk, visszamennénk (Jacques Foch) első, illetve második részéből és persze az Asterix és Obelix (Asterix) élőszereplős feldolgozásaiból.

Olyan nagy színészekkel játszhatott együtt eddigi pályafutása alatt, mint Jean RenoGérard DepardieuDaniel Auteuil és John Cleese. Legutóbb pedig tavaly a Nagytudásúak (Cutiro) című vígjátékban mutatta meg, hogy még 63 évesen is képes megnevettetni az összes korosztályt. Szerencsénkre az 1994-ben Cézár-díjra jelölt színész/forgatókönyvíró továbbra sem tervezi, hogy abbahagyná szeretett hivatását, ehelyett inkább tovább dolgozik és ennek a következő állomása nem más, mint a Bazi nagy francia lagzik. A Párizsi születésű színész itt "csupán" a színészi feladatokat látta el, míg a forgatókönyvet meghagyta Guy Laurent (A világ legjobb barátai) és Philippe de Chauveron (A Csodacsapat) számára. Utóbbi úriember volt egyben a rendező is.bazi_nagy_francia_lagzik_03A szereplőket illetően Christan Clavier mellé csatlakozott Chantal Lauby (Szerelem, örökség, portugál), Ary Abittan (Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony!), Elodie Fontan (Mi a hézag, tanár úr?), Pascal N'Zonzi (Véresen komolytalan), Frédéric Chau (Kell ez a fogyókúra?), Medi Sadoun (Les Francis), és Noom Diawara (Le baltringue).

A történet szerint a Verneuil házaspárnak (Christian Clavier és Chantal Lauby) négy lánya van, közülők már hármat oltárhoz vezettek, viszont a szülök nem éppen egy arab (Medi Sadoun), egy zsidó (Ary Abittan) és egy kínait (Frédéric Chau) szántak volna gyermekeik mellé. Próbálkoznak megbarátkozni a kialakult helyzettel, de nem igazán megy ez nekik. A családi összejöveteleken mindig előtörnek a jelenlévő kultúrák sztereotípiái, amik általában bonyodalmakat szülnek. A közben nagyszülőkké is avanzsált férj és feleség végig abban bizakodnak, hogy utolsó facér lányuk (Elodie Fontan) egy katolikus franciához fog majd feleségül menni, ám amikor kiderül, hogy az ő választottja egy elefántcsontparti fekete srác (Noom Diawara) lesz, akinek szülei Afrikában élnek, akkor teljesen összezuhannak.bazi_nagy_francia_lagzik_12A legtöbb vígjátéknál már az előzetesben lelövik a legjobb poénokat (vagy rosszabb esetben az összeset), de nagy mázlinkra a Bazi nagy francia lagzik esetében ez pont fordítva van. A legnagyobb poénbombákat megtartották azoknak, akik beülnek Philippe de Chauveron legújabb munkájára. A film elsődleges humor faktorát a rasszizmus szolgáltatja, amit sikerült olyan jól eltalálnia a rendezőnek, hogy az egész játékidő alatt betegre nevetjük magukat és egy hatalmas vigyorral távozunk majd a vetítés után a moziból. Meglepő módon mindezt úgy érték el az alkotók, hogy a temérdek sztereotípia egyáltalán nem sértő, avagy bántó, hanem csupán szórakoztató és ezért szerintem jár az elismerés a stábnak. A legkiemelkedőbb részek talán azok, amikor a két após egy jelenetben látható, egyszerűen zseniálisak, de hiba lenne bármit is kiemelni, mivel az egész veszettül jó.  bazi_nagy_francia_lagzik_10Az egész cselekmény tizenhárom karaktert foglal magába, így pedig nem egyszerű elérni azt, hogy mindenki ki tudjon bontakozni és valamilyen módon megmaradjon a néző fejében. Nos, ezt is sikerült majdnem teljesen véghezvinni. A négy leányzó közül a festő, és természetesen a házasságra készülő Laure kapott kisebb, illetve nagyobb teret, viszont a másik kettő csupán statisztál végig. Chantal Lauby és Christian Clavier remekül kiegészítették egymást házaspárként, látszott rajtuk, hogy csak úgy lubickolnak a szerepükben. Az első három vőfélyt alakító Ary Abittan, Frédéric Chau és Medi Sadoun kellően bolondok, de szerethetőek, és az egymásnak való beszólásaik pedig hatalmasak.  A lassan frigyre lépő Elodie Fontan szépsége mellett jól hozta a drámai szálak egyikét, míg a leendő urát játszó Noom Diawara komikusi tehetségére sem lehet semmi panaszunk. Nem utolsó sorban végül Pascal N'Zonzi játékát tudnám még kiemelni, aki bármikor is tűnjön fel a filmben nem tud olyat csinálni, vagy mutatni, hogy azon ne szakadnánk a nevetéstől.

Összegezve: A Bazi nagy francia lagzik egy színtiszta, szórakoztató francia vígjáték, amit simán tudnék javasolni többszöri megtekintésre, mert újra és újra jó kedve fogja deríteni a nézőit, és mai világban már ez is nagyszám a filmek világában. Kiknek ajánlanám? Itt az kérdés, hogy kiknek nem. Ha jó a kedved, akkor azért érdemes rá beülni, ha meg nem, akkor meg pont azért. Remek alakítások és szüntelen poénok. Kell ennél több?

MoziStar: 8/10

BAZI NAGY FRANCIA LAGZIK

Eredeti cím: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?
Színes, szinkronizált, francia vígjáték
Rendezte: Philippe de Chauveron
Főszereplők: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun
Írta: Philippe de Chauveron, Guy Laurent Producer: Romain Rojtman
Fényképezte: Vincent Mathias Vágó: Sandro Lavezzi
Játékidő: 97 perc
Korhatár: 12
Országos bemutató: 2015. május 28.
Forgalmazó: MTVA

Megosztás facebookon