asdf

Bughuul visszatért és ijesztőbb, mint valaha

A horror rajongók zöme úgy gondolja, hogy napjainkban már nem készülnek jó filmek a műfajon belül, de szerencsére akadnak kivételek, mint például a 2012-ben bemutatott Sinister. A 4-szeres Oscar-díjra jelölt Ethan Hawke (Sráckor, Kiképzés) főszereplésével készült mozi 3 millió dollárból készült és csak Amerikában 47 milliót hozott, ráadásul a kritikusok és a nézők többsége is szerette, így nem csoda, hogy folytatásért kiáltott Bughuul története.

Az első részt jegyző Scott Derrickson (Távozz tőlem, Sátán!, Ördögűzés Emily Rose üdvéért) ugyan nem vállalta el a folytatást, de forgatókönyvíróként és producerként továbbra is részt vett a produkcióban. A rendezői széket Ciarán Foy (Citadella, Hotel Darklight) foglalta el, illetve az előző részből visszatérő serriffhelyettes, James Ransone (Gyilkos megszállás, Szalagavató) és a démoni Buguult alakító Nicholas King (A kiskrapek visszavág, Sinister) is láthatóak. Hozzájuk csatlakozott Shannyn Sossamon (Wayward Pines, A végzet napja), Robert Daniel Sloan (Hero of the Day, Bad Teacher), Dartanian Sloan (Új csaj, Hick) és Tate Ellington (Kaméleonok, Az elefántkirály).Sinister2_jelenetfoto (4)A történet szerint Courtney (Shannyn Sossamon) és az ikerfiai, Dylan és Zach (Robert Daniel Sloan, Dartanian Sloan) beköltöznek egy magányosan álló, vidéki házba, ahová az erőszakos családfő elől menekültek. Nem is sejtik, hogy a ház Bughuul (Nicholas King) otthona, aki már évszázadok óta gyerekek lelkével táplálkozik úgy, hogy ráveszi őket, hogy megöljék a saját családjukat és mindezt videóra is kell venniük. Bughuul a kis Dylant pécézte ki magának, így a szellem korábbi gyerekáldozatai megmutatták a fiúnak azokat a felvételeket, melyeken ők végeztek a saját családjukkal, ezzel manipulálva a fiút, hogy végezzen a testvérével és az anyjával. A famíliának egyedül a volt serriffhelyettes (James Ransone) próbál segíteni, aki a gonosz által megszállt házakat kutatja fel, hogy felgyújtsa azokat, és így véget vethessen a horrorisztikus gyilkosságoknak. Hiába a segítség, Bughuul addig nem nyugszik, amíg el nem éri a célját…Sinister2_jelenetfoto (5)Végre egy olyan horror folytatás, ami megüti az előző rész szintjét. A készítők annyit csavartak a dolgon, hogy ezúttal nem az apuka szemszögéből követhetjük az eseményeket, hanem a megszállt gyerek szemével látjuk az egész folyamatot. Ez a fajta megközelítés előnyére vált a filmnek, mert így jobban megismertük Bughuul hátterét és legendáját, illetve a korábban elrabolt gyermekek sorsáról is többet megtudtunk. A horrorok műfajában ritkán mernek kísérletezni az alkotók, inkább a sablon megoldást erőltetik. De most sokkal jobban tapintható a "gonosz" közelsége, szóval ez dicsérendő a részükről. A legötletesebb rész az volt, amikor a korábban meghalt gyerekek mozgatták a házban lévő berendezéseket, ezt pedig a volt rendőr szemében úgy nézett ki, mintha szellemek csinálták volna ezeket. A második rész is tele van ijesztőbbnél ijesztőbb jelenetekkel, a legmeghökkentőbbek minden kétséget kizárólag a családi mészárlásokat bemutató rövidfilmek, amelyek roppant kreatívak és brutálisak, ám Bughuul minden egyes felbukkanása is a frászt hozza a nézőkre. A film közepén vár ránk egy nagyobb csavar, amire nem lehetett számítani, így ez sokakat meglephet.

Sinister2_jelenetfoto (9)Robert Daniel Sloan és Dartanian Sloan jó választásnak bizonyultak az ikrek szerepére, akik a való életben is testvérek. Előbbi hitelesen játszotta a bántalmazott, lelkileg meggyötört Dylant, míg Dartanian Sloan jól hozta az agresszív báty karakterét, akiben mélyen legbelül rejlik valami gonoszság. A fiaiért aggódó anyuka szerepében Shannyn Sossamon nem kapott nagy teret a kibontakozásra, de amit tudott kihozott belőle. Az első részből megmaradt James Ransone kissé ügyetlennek tűnik továbbra is, ráadásul nem az a hős fajta, akiből kinézné a néző, hogy képes lenne megmenteni a családot és pont ezért állt jól neki ez a karakter. Ugyanúgy fél, mint ahogyan bárki más tenné ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetben. Nicholas King által életre keltett Bughuul pedig most is ugyanolyan félelmetes, mint amilyen három éve is volt.

Összegezve a Sinister 2. - Az átkozott ház a kliséhalmaz ellenére egy teljesen korrekt és hátborzongató horror film, amit a műfaj rajongói és az egyszeri borzongásra vágyók is élvezni fognak, hiszen végig izgalmas és félelmetes. 

MoziStar: 7/10

SINISTER 2. – AZ ÁTKOZOTT HÁZ

Eredeti cím: Sinister 2
Színes, szinkronizált amerikai film
Műfaj: horror
Gyártó: Blumhouse Productions
Rendezte: Ciarán Foy
Főszereplők: Shannyn Sossamon, James Ransone, Nicholas King, Tate Ellington
Fényképezte: Amy Vincent.
Zene: tomandandy
Látvány: Bill Boes.
Írta: Scott Derrickson, C. Robert Cargill

Mozibemutató: 2015. augusztus 20.

Játékidő: 97 perc
Korhatár: 16
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon