asdf

Brad Pitt megmutatja milyen a félelem, a harag, és a háború

Sok háborús film készült már, de bátran állíthatom, hogy David Ayer az összeset felülmúlta a Haraggal. Olyan hangulatot és látványt teremtett, hogy lehetetlen nem együtt félni és izgulni főhőseinkkel.

1945 áprilisában vagyunk, a II. világháború végéhez közeledve. A szövetségesek egyre jobban visszaszorítják az ellenséges csapatokat az európai hadszíntéren. A náci Németország kellős közepén állomásozik Don Collier őrmester (Brad Pitt) és csapata. A Német Birodalom a végét járja. A katonák a végkimerültség határán állnak, az utolsó leheletükkel küzdenek az életben maradásért, és a németek által elfoglalt területek visszahódításáért. Ebben a kemény időszakban csatlakozik a fiatal újonc, Norman Ellison (Logan Lerman) Wardaddy (Vén Róka) legénységéhez. Sherman típusú tankjukkal vonulnak a túlerőben levő ellenséges csapatok ellen.harag_2014_0A zöldfülű katonát eddig csak vakon gépelésre képezték ki, így totál ismeretlen terep számára a harctér és a Harag elnevezésű tank fedélzete. A film első néhány percében kiderül, hogy Brad Pitt itt sem fog finomkodni. A Becstelen brigantyk-ban és a Szenvedélyek viharában is kitűnően használta a kést, és ez most sincs másképp. A sokat látott és tapasztalt parancsnok, Vén Róka kezelésbe veszi az új fiút és rideg módszerrel tanítja meg neki mindazt, amivel túlélheti a háborút. A jól összeszokott csapat Grady 'Coonass' Travis/Tuskó (Jon Bernthal), Boyd 'Bible' Swan/Káplán (Shia LaBeouf), Trini 'Gordo' Garcia (Michael Pena), akik már régen megedződtek, nem ismerik a kegyelmet a németek felé. Norman viszont most szembesül először a háború borzalmaival.harag_2014_1Az ötfős legénység tisztában van vele, hogy nem sok esélye maradt a több száz fős német sereggel szemben. De bízva tankjuk védelmező erejében, harci tapasztalatukban és egymásba vetett hitükben, ádáz támadásba lendülnek. Norman a második napon már gyilkoló gépként teszi a dolgát, így becenevéhez (Harci gép) hűen a végsőkig kitart.

harag_jelenet (16)_Történelem órákon és korábbi filmekből tanulhattam ezt-azt az I. és a II. világháborúról. De ennyire átütő erejű képet még nem kaptam háborúról. Az audiovizuális eszközök mindent elkövetnek azért, hogy bele kóstolj az irgalmatlan helyzet érzéseibe. A stáb felkészültsége nagyon alapos. David Ayer az előkészületek alatt rengeteg veteránnal és hadi tanácsadóval beszélt, meglátogatta az eredeti helyszíneket, számtalan dokumentumfilmet nézett végig, hogy olyan hitelesen és valósághűen mutathassa meg a II. világháborút lezáró csatákat, ahogy eddig még sosem láthattuk mozivásznon. Brad Pitt és egy hetes kemény kiképzésen vettek részt a forgatások kezdete előtt, sárban csúsztak-másztak, és megtanulták, hogyan kell egy igazi Sherman tankot kezelni. Ízig-vérig realisztikus alkotást készített David Ayer, amely a látványos akciók mellett olyan moziélményt nyújt a nézőknek, amit eddig még sosem éltek át. A karakterek olykor egy–egy oda szólással és szellemességükkel próbálják leplezni a lelkükben dúló kétségeket, Vén Róka tekintete sokszor a reményvesztettséget sugallja, amit csak mi nézők látunk, a többiek előtt erős és kemény. Brad brilliánsan hozza a Vén Rókát, aki reflexből irtja a nácikat. Nem tudjuk meg, mi jár a fejében, és a szereplőkről sem tudunk meg szinte semmit, csak azt, hogy harcolni jöttek és nem adják fel.

harag_jelenet (12)

A film legkeményebb jelenete mégis az a pár perc, amikor Collier és Norman két német nővel reggelizik, akikhez csatlakoznak a többiek is, itt ugyan egy lövés sem dördül, mégis reszketsz az izgalomtól, hogy ki mit fog tenni, annyira feszült a hangulat, főleg, mert az alkohol hatására cseppet megtörtek a srácok. A hangulatba Steven Price is beleszólt, ami a zenét illeti. Zseniálisan összecsiszolódott a hang és a képi világ. Tavaly Oscar-t kapott a Gravitációért. A magyar szinkron profi lett, dinamikusak a párbeszédek.harag_jelenet (15)

Egy kőkemény háborús filmet kap az, aki beül a Harag c. filmre. Szörnyülködve döbbenünk rá, hogy mit élhettek át azok, akik a háborúban harcoltak. A film hatásos és intenzív jeleneteit csúfítja kicsit néhány abszurd pillanat, mint, amikor a tankba dobott kézigránátra veti magát Gordo, és a robbanást követően maradványa nem teríti be a tank belsejét. Egy ilyen kis térben, egy ilyen erejű robbanótöltet, laikusan is azt gondolnám, hogy minimum ketté szedi az embert. Összességében annyit tennék hozzá, hogy reális képet kapunk a háborúban harcoló katonákról, akik halálukkal váltak hősökké. A látványos, véres akciók mellé társul a dráma és néhány komoly üzenettel tűzdelt bölcselet Pitt úrtól. Kemény és ütős film a Harag!

HARAG

Eredeti cím: Fury
A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte: David Ayer
Fényképezte: Roman Vasyanov
Szereplők: Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Michael Pena, Jon Bernthal, Jason Isaacs, Scott Eastwood
Bemutató dátum: 2014. október 23.
szinkronizált
Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott
Hazai forgalmazó: Freeman Film


Megosztás facebookon