asdf

Brad Pitt csak várost nézni járt Budapesten

A Z világháború című filmben nem igazán lehet fölfedezni a fővárosunkban felvett jelenetekből egyet sem. Mondhatni egy az egybe kivágták az összeset. A moziban ülve teljesen megfeledkezik a néző arról, hogy hazánkban is forgattak jeleneteket a filmhez.

Z_Hungary_Online_1sht

A zombik az utóbbi évek egyik legkedveltebb filmes témájává váltak. Láthattunk már kertvárosi káoszt, földalatti laboratóriumot, de talán a legnagyobb érdeklődést a 2010-től futó The Walking Dead című sorozat övezi, amelynek több millió rajongója van világszerte. Annyira részletesen és valós szerűen mutatta be a zombi apokalipszis után megmaradt emberiség mindennapjait, hogy bárki, aki ezek után a témába kezd, hátrányból indul. Nos, így tettek Brad Pitt-ék is, amikor Plan B nevű filmes cége 2007-ben megszerezte Max Brooks azonos című regényének megfilmesítési jogát. A produkció előkészítése rengeteg bonyodalommal járt, végül a tavaly decemberre kitűzött premiert is kitolták nyárra. A rengeteg probléma miatt folyamatos támadások érték a sajtótól, hogy mennyire rossz, és felesleges film lesz. Aztán végre június 27-én a közönség elé került, és nem hogy igazat adott volna a rosszmájú látatlanul kritizálóknak, hanem a vártnál is nagyobb siker lett! 

WORLD WAR Z

Brad Pitt játssza a főszereplő Gerry Lane-t, egy visszavonult ENSZ alkalmazottat, aki felhagyott a veszélyes terepeken való munkával, hogy a családjával lehessen. A film ebben a békés családi környezetben indul, ám amint elindulnak kocsival, Philadelphia utcáin kitör a pánik, ugyanis zombik egy csapata támad a városi tömegre. Ezzel veszi kezdetét a történet, innentől csak családja épsége számít neki, és ezért mindenre képes. Felkeresi az ENSZ, mint legjobb ügynökét, hogy segítsen megtalálni a vírus eredetét és gyógymódját, cserébe felesége és két kislánya tökéletes biztonságban lehet egy anyahajón. Gerry csak azért indul el a zombiapokalipszis ellen, mert erre kényszerítik, családjának biztonságával zsarolják. Dél-Koreában kezdi a nyomozást, majd Jeruzsálembe megy, végül Wales-ben köt ki, közben láthatjuk, mennyire különbözően reagálnak a világ országai a történtekre, hol mekkora a pusztítás.

WORLD WAR Z

Végre egy teljesen új, egyedi zombis film. Ugyanis a rendező a zombi-filmekre jellemző vérpancsit inkább egy modernebb akcióthrillerre váltotta fel, ami nagyon jót tett a műfajnak, hogy ne egy lerágott csont (szó szerint) múvi válljon belőle. Eddig szinte soha nem tudhattunk semmit a kormányok próbálkozásairól, a mentési kísérletekről, politikai vonatkozásokról. A címéhez hűen nem a magánszemélyek sorsát, hanem a zombikkal folytatott világháborút mutatja be, ami azért is érdekes, mert ez a téma még sosem volt ennyire globális, áttekinthető. Bár a kiindulópont jelen esetben sem derült ki, elég sok mindent megtudhatunk a vírusról a film során. A vég nélküli öldöklések helyett kapunk diplomáciát, tudományt, emberséget és elképesztő látványvilágot. Régóta ez volt az első 3D-s film, aminek volt értelme. Nagyon jól lett összerakva, a zombik rád esnek, kimásznak a képből. A megfelelő korhatár besorolás érdekében a film nem úszik a vérben és a belekben, de azért láthatunk itt is pár meghökkentő, durva dolgot. Egy percre sem unalmas, iszonyatosan feszült és komor hangulatú végig, amiről a Muse aláfestő zenéje is gondoskodik. 

WORLD WAR Z

A zombik eleinte meglepően gyorsak, hatalmasat ugranak, és rendkívül jól dolgoznak csapatban. A szaglásuk ezúttal nem jelent veszélyt, de a hallásuk annál inkább, a legkisebb zajra is odagyűlnek. Állandó a vérszomjuk, azonban nem eszik meg áldozatukat, csak beleharapnak, ami pár percen belül átváltozik. Az emberek mindent bevetnek ellenük, falakat építenek, bombákat dobálnak, ez azonban még csak a kezdet. A zozók (zombik) egyre nagyobb pusztításokat okoznak, kezd elnéptelenedi a világ. Azonban Brad Pitt sosem hibázik, bár az ellenszerre ő sem bukkant rá, viszont felfedezett valamit, aminek a segítségével az emberiség felveheti a harcot az élőholtakkal. A befejezés egyértelműen arra utal, hogy lesz folytatás, vagy ha nem is, de a történetnek még koránt sincs vége. 

Az elképesztően látványos monumentális jelenetek mellett rengeteg intelligencia és emberség ragadt a sztoriba. A feszültséget néha egy-két poénos beszólással, viccel enyhítik, ami a hangulat nyomasztó mivoltában még sokkal jobban hat. Senki ne számítson egy esztelen vérfürdőre két órán át, ez nem az a zombis film! Itt gondolkodni kell, túlélni, és nyerni. Zombi rajongóknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott, mert zseniális produkció, egyedi tartalommal, ami valljuk be, a mai világban igen ritka. A Z Világháborút június 27-től sima és 3D-s verzióban a hazai mozikban.

Z VILÁGHÁBORÚ

Színes, szinkronizált amerikai akciófilm

Eredeti cím: World War Z

Max Brooks regénye alapján filmre írta: Damon Lindelof

Szereplők: Brad Pitt (Gerry Lane) Mireille Enos (Karen Lane) Daniella Kertesz (Segan) Abigail Hargrove (Rachel Lane) Fana Mokoena (Thierry) Fényképezte: Robert Richardson

Zene: Marco Beltrami Producerek: Ian Brice, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Brad Pitt Rendezte: Marc Forster

Gyártó: Paramount, 2013

Hossza: 116 perc

Korhatár: 16

Országos bemutató: 2013. június 27.

Bemutatja a UIP-Duna Film

Megosztás facebookon