asdf

Ben Affleck a számoknál csak a fegyvereket használja jobban

A könyvelő-vel (nem) csak egy baj van: a címe, mert akarva akaratlanul is félreérthetővé teszi. Szerencsére az előzetesekből kiderül, hogy nem szimpla könyvelésről van szó és nem kell a számok világába elmerülni. Sőt! A könyvelés rejtelmei helyett néhány praktikus kiskaput ismertet velünk Affleck, aki teszi ezt fapofával, illetve kemény közelharcokat villant azokkal szemben, akik el akarják tenni őt láb alól..
A Warrior – A végső menet rendezője, Gavin O’Connor ezúttal Ben Affleck főszereplésével készítette legújabb filmjét, egy fordulatos és nagyon eszes thrillert, amit a műfaj kedvelői garantáltan szeretni fognak. Gyors akciók, váratlan fordulatok és fantasztikus színészek: a film egy klasszikus műfaj megújító, csupa meglepetés darabja! A film középpontjában egy különleges karakter áll, aki az életét kockáztatja azzal, hogy belelát a világ legrettegettebb bűnözőinek pénzügyeibe, így erősítve azt, hogy nem kíván beskatulyázással élni. 
Konyvelo_jelenetfoto (4)A történet szerint Christian Wolff (Ben Affleck), az enyhén autista könyvelő kivételes képességekkel bír a számok terén. Kisvárosi könyvelőirodában dolgozik, ám ez csak a látszat, mert valójában a világ legveszélyesebb bűnszervezetei veszik igénybe szolgálatait. A pénzügyminisztérium Ray King (J.K. Simmons) vezette bűnügyi osztálya azonban kezd túl közel kerülni hozzá, ezért egy törvényes ügyféllel kezd foglalkozni. A legmodernebb robottechnikát fejlesztő cégnél azonban valami nincs rendben, s egy fiatal könyvelő (Anna Kendrick) több millió dolláros megmagyarázhatatlan eltérésre bukkan a pénzügyi kimutatásban. Christian leleplezi a hamisított adatokat, ám ez valakinek nagyon nem tetszik és kezdetét veszi a hajsza.
Konyvelo_jelenetfoto (10)
Első pillantásra Christian Wolff egyszerű könyvelőnek tűnhet, csakhogy az ügyfelei leginkább nagyhatalmú bűnözőkből áll. Hallgatag, rendszerető és ártalmatlan viselkedése jól leplezi a tényt, hogy mire is képes valójában. Kettőség rejlik Affleck jellemében, hiszen ki gondolná, hogy egy matekzseni autista képzett harcos is egyben. Nem könnyű megfejteni a személyiségét, nagyon tartózkodó és különleges. A történetét részletekben ismerjük meg. A rendező nem csupán az akciót pörgeti egyre magasabb szintre, de részletgazdagsága idővel egymásba illeszti a puzzle darabokat. Brilliáns, élvezetes és érdekes film a maga műfajában. A néző figyelmét képes végig fogva tartani. Ugyan a könyvelői szakma nem tartozik a legizgalmasabb foglalkozások közé, és A könyvelő sem szeretné az ellenkezőjét bizonyítani, inkább egy okosan összerakott forgatókönyvvel, kreatív cselekményvezetéssel és kiváló színészekkel egy üdítően szórakoztató filmet hozott tető alá. Kimondva/leírva is bizarr, de iszonyat jó volt nézni, ahogy a matekzseniből olykor félelmetes harcossá válik. Bámulatos átalakulás. Emellett az akciójelenetek is ütősek és hangtechnikailag is profin kivitelezettek voltak. Olyan volt, mintha mellettünk repkedtek volna a golyók, igazi tűzharc érzetét kelti. Ami negatívként felhozható, hogy picit hosszú a film és vannak jelentek, amik nem adnak túl sokat a történethez.

Konyvelo_jelenetfoto (2)A rendezőnek nem volt egyszerű dolga, több szálat mozgatni, ráadásul több idősíkban és hiába Affleck a főszereplő, fontos mellékszereplőket kellett irányítania. Minden karakternek mélysége van és ők építik fel Affleck karakterét, mivel érzelmeit nagyon nehezen fejezi ki, így nem elhanyagolható szereplő pl. J.K  Simmons és Anna Kendrick sem, akit végre nagyon komolyan tud venni a néző. Az autizmusnak több fajtája van, de a Ben Affleck által megformált szereplő kitalált személy, akinek a hihetetlen szintű matek tudása alapvető képessége, a fegyverekkel való bánásmódját pedig neveltetésének köszönheti. Ben Affleck eszméletlen jó, feszes alakítást nyújt, tele van emberséggel.

A könyvelő újítóan szokatlan a műfajában, épp ezért kihagyhatatlan. Minden benne van, amitől szórakoztató: akció, (karakter)dráma, humor és ötlet. Azoknak ajánlom leginkább, akik egy érdekes akciófilmre vágynak, izgalmas fordulatokkal és a monoton jelenetekre nem kíváncsiak.

MoziStar: 9/10

 

Megosztás facebookon