asdf

Az Enterprise szó szerint felszántja a mozivásznat

J.J. Abrams újra életet lehelt a Star Trek franchise-ba, amely idén ünnepli ötvenedik születésnapját. Annak idején Gene Roddenberry alkotta meg ezt a hihetetlen világot, amelyet most Justin Lin álmodott meg, aki ráadásul rajongó is egyben. A rendező nem csupán akcióorgiát és brutális látványvilágot teremtett, hanem felbukkannak a klasszikus sorozat értékei is.

Kövezzetek meg, de nem voltam soha egy nagy Star Trek rajongó, egészen mostanáig. A mozifilmek varázsa nem feltétlenül a szórakoztatásban merül ki, hanem olyan klasszikusoknak szerezhetnek újabb rajongókat, mint a Star Trek. A Gyűrűk Ura és A hobbit nálam nagy kedvenc, a Star Wars a mai napig nem fogott meg, de most a Star Trek-kel talán elkezdődött valami. Imádom a látványos és szuperhősös filmeket és az Amerika Kapitány - Polgárháború után vagy mellett a Star Trek - Mindenen túl az idei nyár best of blockbustere. Iszonyatosan látványos, könnyed, akciódús film, ami tele kalanddal és érzelemmel.

StarTrek-Gallery-14

A forgatókönyv, melyet Doug Jung és az első két filmben Scotty főgépészt alakító Simon Pegg írták, elképesztően alapos lett. A történet és a monológok nem lettek túlírva. Kreatív és merész, hiszen az Enterprise legénysége a felfedező útja során állati nagy bajba keveredik, aminek csúnya vége lesz. Kirk és legénysége egy ismereten bolygó felé veszi az irányt, ahol egy lezuhant hajó legénységét kellene megmenteniük, de ehelyett váratlanul egy félelmetes idegen eredetű rajba futnak, amely megpecsételi az Enterprise sorsát és sajnos ízekre szedik. A legénység mentőkabinokon keresztül menekül el, többségük a titokzatos támadók kezére kerül, a szerencsésebbek a bolygón szétszóródva próbálják felfogni a történteket és kiszabadítani a legénységet. Közben a főgonosz egy iszonyatos fegyver megszerzésén mesterkedik, amelynek oka csak lassan derül ki.

StarTrek-Gallery-16

Érdekes és izgalmas volt, hogy a párosok miként tudnak együttműködni a túlélés érdekében. Kirk kapitány (Chris Pine) az örök optimista Chekov-val (Anton Yelchin) került össze. Kettejük jelenetében végig érezni az ellentétet, mármint abban, hogy Kirk, bár hiába tudja mindenre a választ és jók az ösztönei, bizonytalan a jövőt illetően, Chekov viszont abszolút hisz a küldetés sikerében. Az egyik legérdekesebb párosítás: a gyakorlatias Spock parancsnok (Zachary Quinto) és a mindig feszült dr. Bones McCoy (Karl Urban) kettőse. Nem elég, hogy egy idegen bolygón vannak, de azt sem tudják, hogy túlélik a holnapot, belső harcokat vívnak. Spock megsérül, így a dokinak kell átvenni az akciózás egy részét. Aztán ott van még sokak kedvence Montgomery Scott (Simon Pegg), aki találkozik a bolygón egy különös figurával, Jaylah-val (Sofia Boutella), aki egy kőkemény harcos, gyanakvó egyéniségű, igen jó műszaki képzettségű szövetséges földönkívüli. Kapcsolatuk egy idő után mondhatni testvéri. Idris Elba játssza Krallt, a földönkívülit, aki elpusztítja az Enterprise-t. A főgonosz összetett karakter, akinek semmi sem szent.

StarTrek-Gallery-17

Az új Star Trek cselekménye baromi egyszerű, nem túl csavaros, de kárpótol minket a hajmeresztő tempó, a bájos humor és az ütős akciójelenetetek. Szépen megemlékezik az elhunyt legendáról, Leonard Nimoy-ról. A legnagyobb pedig az volt, hogy a Beastie Boys Sabotage című dal bárkit kiiktat a világűrben. Engem meggyőzött, szórakoztató és még előzetes Star Trek tapasztalatot sem igényel.

MoziStar: 8/10

Megosztás facebookon