asdf

Andy Vajna - Hungarikum

Hungarikum című rovatunk ezúttal a magyar sztárproducer, Andy Vajna életútját mutatja be a kedves olvasónak.

Vajna András György néven született 1944. augusztus 1-jén Budapesten. Családjával 1956-ban hagyta el az országot a forradalom miatt, tanulmányait Kaliforniában folytatta. Eredetileg fodrász és parókakészítő volt. Filmes karrierjét a Távol-Keleten kezdte mozik működtetésével és filmforgalmazásával. Az általa alapított Panasia Film nevű cég nyereségesnek bizonyult, de 1976-ban mégis eladta azt. Még ugyanebben az évben felvásárolta a csődbe ment panamai vállalkozást, a Carolco-t egy libanoni üzletemberrel, Mario Kassar-ral társulva és gengszterfilmeket kezdtek terjeszteni Ázsiában.

Andy Vajna

Az első komolyabb sikerüket Roger Moore Szicíliai kereszt című mozijával érétk el, majd ezen felbátorodva ők maguk is elkeztdek filmeket készíteni. A vállalat áttette székhelyét Los Angeles-be, ahol a két férfi felesége intézte az adminisztrációs ügyeket, míg a pénzügyi támogatást Kassar rokonai biztosították. Igazi áttörést a volt pornósztárral, Slyvester Stallone-val való közreműködésük hozta el, amikor elkészítették a mára legendásnak számító Rambo című filmet, melyel óriási pénzeket kerestek. 

Andy Vajna

Hamarosan Hollywood egyik legsikeresebb producerévé vált, de nem csak munkájától zengett a sajtó, hanem elképesztő költekezéseiről is, a Rambo Cannes-i bemutatójára jachton érkeztek és több napos bulikat adtak, mindeközben egy milliárd dollárt elköltve. A Carolco-ból 1989-ben lépett ki, pont mielőtt társa csődbe vitte volna azt. Egy évre rá újabb céggel jelentkezett, ez volt a Cinergi, de nem tudta megismételni korábbi sikerét.

Andy Vajna

1996-ban az Amerikai Adóhivatal adócsalással vádolta meg, nyolc milliárd forintnak megfelelő összeget követeltek tőle, de hosszú pereskedések után ezt sikerült 1,2 milliárdra csökkentenie. Az egyik legsikeresebb magyar filmes azonban sosem feledkezett meg származásáról, ennek köszönhetően hozta Magyarországra az Evita című szuperpodukció forgatását is, valamint 1989-ben megalapítottahazánk legnagyobb filmforgalmazó cégét, az InterCom-ot, majd 2007-ben az etyeki Korda Filmstúdiót, ahol folyamatosan készítik a külföldi mozikat. 

Andy Vajna

Jelenleg Magyarországon él és Orbán Viktor kérésére a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, mely a hazai készítésű filmek támogatásával és forgalmazásával foglalkozik. Segítségével remélhetőleg fellendül a magyar filmkészítés és nemzetközileg is elismertté válik. Úgy látszik, hogy jól végzi dolgát, ugyanis a Filmalap által támogatott első alkotás, A nagy füzet elnyerte a Karlovy Vari-i Filmfesztivál fődíját, sőr a legjobb Idegen Nyelvű Oscar-díjra is esélyes.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon