asdf

Amy Winehouse lemondott volna az éneklésről

Amy Winehouse hatszoros Grammy-díjas jazzénekesnő és dalszövegíró volt. Hatalmas sikert futott be. Ő minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója. Hiába volt egy Isten adta tehetség, a hirtelen jött sztársággal nem tudott mit kezdeni. A zavaros lelkiállapotú lány az alkohol és a drogok rabjává vált. A sajtó sokszor méltatlanul alázta az énekesnőt, miközben gyötrelmes harcot vívott saját magával. Asif Kapadia dokumentumfilmje Amy tragikus életét és valódi énjét mutatja be.

Korábban nem látott, archív felvételek (házi videók, és mobil-, koncert-, és interjúfelvételek) sora tárul elénk, ami olykor zavaró lehet a minőségét tekintve, de dokumentarista jellege miatt e felett hamar szemet hunyhatunk. Közeli barátok, kollégák, családtagok mesélnek róla a sztárrá válása előtti időszaktól kezdve a tragikus napig. Emellett az énekesnő világhírű dalait, és fellépéseit mutatja meg a nézőknek koncert- és lemezfelvételeken keresztül. Felcsendül a Rehab, a Back to Black, a Love Is a Losing Game és a You Know I'm No Good című szám is.Amy-winehouse-film1Rengeteg régi videót mutatnak a tini, pattanásos Amy-ről, aki igazi lázadóvá vált. Zenélni akart és füvezni. Amy számára óriási lelki fájdalom volt, hogy imádott édesapja elhagyta őket. Ezt a traumát soha nem tudta igazán feldolgozni. Aztán jött az éneklés, demók, első dalok, album, fellépések, majd berobbant életébe a nem várt siker. Az énekesnő nem hitte soha, hogy ekkora sztár lesz belőle, hogy egy egész világ fog rajongani érte. A filmben többször hangoztatja, hogy ő csak énekelni akar. Amy Winehouse nem akart megfelelni senkinek, nem követte a trendeket és nem szerzett dalokat "hivatalból". Őszinte jelleméből adódóan csak saját élményeiről írt, így akarta kifejezni mi zajlik benne vagy egy fejezet lezárása adta a dalok sorait.

amy-amy winehouse-sztori_6Asif Kapadia-t az motiválta legjobban a film elkészítésében, hogy megmutassa Amy Winehouse nem egy drogos, alkoholista celeb volt, ahogy leírta őt a bulvár. Sokkal több volt ebben a lányban, csak a nem várt hírnévvel járó mizériát nem tudta kezelni az amúgy igenis törékeny lány. Soha nem voltam rajongója az énekesnőnek, tény, hogy gyönyörű hangja van és jó pár dalát kedvelem, de az életét nem követtem figyelemmel. Viszont a filmre kíváncsi lettem, legfőképpen azért, hogy egy ilyen tehetséges lány hogy jutott el a tragikus végig és a film miként festi le a történteket. amy-amy winehouse-sztori_5Amy zűrös magánéletével hívta fel magára a pletykalapok figyelmét, amelyek előszeretettel írtak étkezési zavarairól, depressziójáról, valamint drog- és alkoholproblémáiról. Állandóan rivaldafényben volt, a paparazzik tömkelege követte minden lépését. Blake Fielder-Civillel való kapcsolata indította el őt igazán a lejtőn. Mindig zűrös ügyei voltak, ő ismertette meg az énekesnővel a cracket és a heroint. 2007 májusában házasodtak össze. Ám, amikor férjét egy héttel a belgrádi koncert előtt megint börtönbe csukták, Amy totál összezuhant.

A koncert botrányosra sikeredett, Amy részeges volt és drog hatása alatt volt, elfelejtette a szöveget, a nézők lefütyülték a színpadról. Címlapon szerepelt, a rajongók felháborodásukat fejezték ki, ahol lehetett. 2011-ben ezzel volt tele a bulvár és tudta a világ, hogy valami nincs rendben. A fenti felvételhez hasonló videó a filmben is helyet kapott, de a filmet látva már teljesen más hatása van. A szomorúság járja át az egész alkotást onnantól kezdve, amikor Amy arról mesél, hogy édesapja soha nem volt mellette igazán. Ekkor érezzük azt, hogy ő is csak szeretetre vágyott. Hiába rajongtak érte milliók, nyilván az nem olyan, mint egy mélyen, belülről fakadó szerelem vagy atyai támogatás. Egyszer azt nyilatkozta, hogy: "Én aztán nagyon tudok énekelni. De ha egyszer újra nyugodtan végigmehetnék az utcán – inkább lemondanék róla!"

amy_winehouse_filmEgy világ látta Amy felemelkedését és önpusztítását. A brit bulvár sokszor gúnyolódott rajta, megalázta. Olyan kép alakult ki róla, amely nem fedte teljesen a valóságot. Botrányhősként könyvelte el a világ, pedig csak borzasztóan magányos volt. Az alkotásból kiderül, hogy milyen volt igazából Amy. Láthatjuk őt vicces kedvében a barátaival vagy amikor dalszövegen dolgozott. A rendező ezúttal is hasonló irányvonalat vett fel, mint ahogy a Forma-1 legendájáról, Sennáról készült filmjében is, rengeteg interjút készített, oknyomozó stílusban faggatta a családtagokat, barátokat, kollégákat, vagy legalábbis ez érződik a válaszokból. 

A történetvezetés fokozatos és ahogy haladunk előre úgy kapjuk arcunkba a kőkemény valóságot. A drámai hangulatot úgy adagolja, hogy mindig picit visszanyúl a múltba, így teljes képet alkotva Amy lelkivilágáról. A rendező kiválóan dolgozta össze a történetet és amikor felcsillan a remény, akkor jön a kegyelemdöfés, hogy ez a lány menthetetlen, akaratlanul is az az érzése támad az embernek, hogy de jó lett volna ismerni őt, átmenni hozzá és beszélgetni vele, egy kicsit felrázni, hogy ez így nem jó. A film felkavaró, őszinte és tanulságos. Eddig azt gondoltam, hogy Amy Winehouse egy agyon sminkelt, kócos hajú világsztár volt, aki kivételes hanggal rendelkezett, de nem tudta megbecsülni, most már úgy gondolom, hogy egy védtelen lány volt, aki gyenge volt a szeretet nélkül és a hírnév lett az ő démona. 

MoziStar: 9/10

AMY - AZ AMY WINEHOUSE-SZTORI

Eredeti cím: Amy
Feliratos, angol dokumentumfilm
Rendező: Asif Kapadia
zene: Antonio Pinto
producer: James Gay-Rees
vágó: Chris King
Játékidő: 127 perc
Korhatár: 16
Bemutató dátuma: 2015. július 9.
Forgalmazó: Vertigo Média

Megosztás facebookon