asdf

A hallgatás szabálya 30 évre

Egy thriller, amit nem csak a nagy nevű színészek miatt érdemes megnézni, hanem története és erkölcsi mondanivalója miatt. A politikai thrillerek Expendables-e is lehetne, hiszen a színészgárda nem kezdőkből áll, ugyanakkor Shia LaBeouf és Anna Kendrick felfrissítik a veterán légkört.

 Robert Redford a rendezője és egyben a főszereplője is  legújabb alkotásának. Nem ez az első alkalom, hogy a kamera túloldalára áll, én például nagyon szerettem a Folyó szeli ketté című filmet 1992-ből, főleg a hangulata miatt. Rendezőként nagy hangsúlyt fektet az emberi tulajdonságokra, rejtett, és mély érzéseket próbál a kamera túloldaláról a felszínre hozni szereplőiből. Az Átlagemberekben vagy a Bagger Vance legendájában az élet örökös harcait jeleníti meg. Ugyanakkor, ha a politikai vonalat vesszük figyelembe, akkor A hallgatás szabályában is, a  korábbi rendezéseihez hasonlóan, politikai eseményeket emel a középpontba (A cinkos, 2010 - Abraham Lincoln meggyilkolása, Gyávák és hősök, 2007 - afganisztáni háború és katonai szerepvállalás).

A_hallgatas_szabalya_poszter

Redford hiteles képet mutat arról, hogy a múltat le kell rendezni, előbb vagy utóbb szembe kell vele nézni, és vállalni annak következményeit. Melankolikus hangulatával és régi módi stílusával érzékelteti, hogy ez nem egy hullákkal teli thriller. Fő vonulata egy családi dráma, az újságírói etika és morális kérdések ötvözése egy 30 éves titokról.

A 70-es években néhány fiatal a radikális baloldal aktivistájaként lázadt a társadalom ellen. Ennek következménye, hogy egy balul sikerült bankrablás halálos áldozatot is követelt. Harminc év bujkálás után lépésről lépésre fény derül a titkokra egy szemtelen oknyomozó riporter kíváncsiságának köszönhetően. Sharon Solarz (Susan Sarandon) indítja be az eseményeket azzal, hogy feladja magát az FBI-nak. Az ambiciózus és rámenős, Ben Shepard (Shia LaBeouf) kezdetben a bomba sztorit látja a dologban, és nyomozásba kezd és eljut az ügyvédhez, Jim Granthez (Robert Redford), aki egyedül neveli 11 éves lányát. Ben egyre mélyebbre ás a történetben, és hamar rájön, hogy Jimnek más a személyazonossága, köze van a 30 évvel ezelőtt történtekhez és a Weather Underground oszlopos tagja volt.

the-company-you-keep07

Jim, aki valójában Nick, menekülésbe kezd, okkal, hiszen be akarja bizonyítani, hogy az ominózus bankrablásnál jelen sem volt. Ehhez viszont egykori bajtársait (Richard Jenkins, Nick Nolte, Julie Christie) keresi fel, akik segíteni tudnak, hogy igazolhatja az alibijét.

Redford alakítása visszafogott, kifejező, de talán kicsit elfáradt. A hallgatás szabálya egy nyugtalan, átgondolt, a figyelmet végig fenntartó, pszichológiailag hiteles film, gyönyörű zenei aláfestéssel Cliff Martineznek köszönhetően.

*A Weather Underground Szervezet egy 1969-ben a Michigeni Egyetemen alapított radikális baloldai mozgalom volt, amely célül tűzte ki, hogy egy titkos forradalmi párttal megdöntse az Egyesült Államok kormányát. A mozgalom 1973-ig több előre kitervelt bombatámadást hajtott végre kormányépületek és bankok ellen. A terrorakciók helyét és célját előre bejelentették, így a mozgalom tagjain kívül civil áldozatai nem voltak a támadásoknak. A mozgalom a Vietnámi háború lezárását követően feloszlatta önmagát.

 

A hallgatás szabálya

színes, amerikai politikai thriller 

Eredeti cím: The Company You Keep

Hossz: 125 perc

Rendező: Robert Redford

Szereplők: Robert Redfort, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Terrence Howard, Anna Kendrick, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Stanley Tucci, Chris Cooper, Julie Christie

Forgalmazza: ADS Service Kft.

Magyarországi bemutató: 2013. május 9

 

Megosztás facebookon