asdf

A csigák újra szembenéznek ősellenségeikkel, a franciákkal

  • Szerző: P. Kristóf
Úgy tűnik 2013-ban Hollywood a szokásosnál jóval többet foglalkozik a Forma 1-el, a Hajsza a győzelemért után itt van a Turbó is.

Ron Howard szeptemberben bemutatott filmjét Niki Lauda és James Hunt versengéséről minden idők legjobb Forma 1-es filmjének kiáltották ki. Nem sokkal utána jön a téma gyermekverziója a Dreamworks-től. Szokás szerint korábbi hangzatos címekkel promotálják: "A Shrek és a Madagaszkár alkotóitól." - olvasható a plakáton. Ráadásul a korábbi aranyos állatok után most a csigáké a főszerep és hogy őszinte legyek, nem hittem benne, hogy lehet róluk szórakoztató filmet készíteni. Aztán elkezdődött a Turbó és megváltoztatta a véleményem. Az első fél óra kifejezetten nagyon jó, rendkívül ötletesen rendezték be a haslábúak világát. Majd szép lassan körvonalazódott a történet valódi témája és minden elromlott egy kicsit.

Turbó

A történet főszereplője egy csiga, aki a gyorsaság szerelmese, a Forma 1-et bámulva arról fantáziál hogy egy napon ő is versenyző lesz. Óriási, megvalósíthatatlannak tűnő álmokat dédelgető apró karakter, akinek a sikerében senki sem hisz rajta kívül. Ismerős? Csak mert majdnem minden második rajzfilm alapkoncepcióját olvashattátok éppen. Ettől a Turbó sem tér el, de nem is akar. A kezdeti kreativitás és jó pillanatok után ebbe süllyed bele az egész alkotás. Bár viccesnek végig vicces, a lendületét teljesen elveszti, ami egy ilyen témájú filmnél azért óriási hiba. A karakterek is egytől egyig az animációs nagykönyvből lettek előhúzva. Az meg szerintem kifejezetten nevetséges, de nem a jó értelemben véve, amikor a kis csiga szervezetét nagymennyiségű nitró éri és valóban elképesztő gyorsaságra tesz szert. Számomra ott hasalt el az egész, már-már trashnek tűnt.

Turbó

Aztán amikor már ötödjére hangzott el egy percen belül a "Tép, mint a gép" szófordulat, elgondolkoztam, hogy kiknek is szól ez az alkotás igazából. Arra a következtetésre jutottam, hogy gyerekeknek és betépett fiataloknak. Nekik viszont maradéktalanul tetszeni fog, mert vicces és egyszerű. Nem kell gondolkodni, csak elhinni, hogy az álmok valóra vállnak és szórakozni. Ez minden, amire egy tíz év alatti a moziba ülve vágyik, ezt kapják meg minden sikeres animációs alkotással. Viszont egy ilyen filom valódi értékét az mutatja meg, hogy a felnőttek mennyire élvezték. Én például eleinte kifejezetten élveztem, de valahol a felénél elfogyott a spiritusz és unalomba fulladt az egész, ami egy gyorsaságról szóló filmnél különösen nagy hiba. 

Turbó

A főgonosz ezúttal egy francia autóversenyző, így a csigák ismét szembenézhetnek ősi nemezisükkel. A harc végkimenetele azonban nem rejteget túl sok meglepetést, a Turbó teljesen fordulatoktól mentes közhelygyár az ezerszer látott sablonokból összeácsolva. Az elején kívül egyedül a kivételesen jó humora és az elképesztően élethű 3D hagyott bennem pozitív nyomot. Najó, nem mondom én is jól szórakoztam rajta. Összességében a Turbó nem egy rossz film, de nem nyújt semmilyen pluszt, nem hagy nyomot, egyszerűen semmilyen. 

Mozibemutató: 2013. október 17.

Eredeti cím: Turbo

Színes, szinkronizált animációs

Műfaj: családi animációs film

Gyártó: DreamWorks Animation

Előzetes korhatár: 6

Játékidő: 96 perc

Megosztás facebookon