asdf

Trónok Harca S08E05 - Kritika

[SPOILER] Évekig készültünk Királyvárba, a végső csatára és arra, hogy végre elfoglalja a Vastrónt a jogos örökös. Most úgy tűnik a trónt is újra kell építeni?! Ugyanis az őrült király lánya, Daenerys brutális pusztítást végzett.
A Trónok harca utolsó évada minden eddiginél megosztóbb epizódokat produkált és nincs ez másképp most sem, az utolsó előtti résznél sem. Konkrétan ott tartunk, hogy a rajongók követelik (?) a világ legnézettebb sorozatának utolsó évadának újra forgatását, amely már nem George R. R. Martin könyvei alapján készült, hiszen azok sajnos még nem készültek el és ez érződik is. De! Ilyen alapon az összes sz@r filmre indíthatnánk petíciót, hogy forgasság már újra! El kell fogadni, hogy ennyit tudtak kihozni a sorozatból. Tény és való, hogy iszonyat nagy elvárások voltak és nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, kiszámíthatóbb, de még így sem hiányoztak a meghökkentő és váratlan fordulatok, a kivitelezés már más kérdés. Számomra kissé "gyorsétterem" feelingje van a sorozatnak és eléggé kapkodós, de még így is tud meglepetést okozni.
game of thrones season 8 episode 5_01
Az ötödik epizód után a "hűha faktor" megvolt, kb. hasonlóan, mint a Vörös násznál. A Targaryen lány már az elején kivégzi Varys-t, aki mindig okosan helyezkedett, de mindent a nép érdekében tett, mégha el kell árulnia Daenerys-t is. A Sárkány(ok) anyja rezzenéstelen arccal végzi ki őt, ezután pedig Királyvárba vonul. Tyrion hite is kezd meggyengülni a választott királynője felé, hiszen ő is érzi, hogy nem biztos, hogy Daenerys lenne a legjobb uralkodó! Sőt! Akármennyire is bohém és sokszor felelőtlen volt Tyrion, az ártatlanok védelme neki is fontos, ezért úgy dönt, hogy kiszabadítja a Láncok leverője fogságába esett Jaime-t, aki talán képes meggyőzni Cersei-t a háború békés lezárásában.
game of thrones season 8 episode 5_05
Bár, Daenerys ígéretet tett, hogy ha megadja magát a város (amit a harangszó jelez), akkor élve hagy mindenkit. De a vér nem válik vízzé és bizony az egykor a "mindent a népért" átvette a "bosszú mindenáron"! Itt jött a "hűha", ami inkább "aztakurva" és "Viharban született" durván leigázta a várost egyetlen sárkáyával. Nem számított se ellenség, se ártatlan, semmi. Hiába adták meg magukat a katonák, hiába ő győzött "hivatalosan", neki ennyi nem volt elég. Előbújt belőle a vad és kegyetlen trónkövetelő, amire még Cersei sem volt felkészülve! Hiábavalónak tűnik minden, amit eddig keményen és kitartással elért, már nem számítanak a szövetségesek, a hűség. Félelme nem alaptalan, hiszen nem ő a jogos örökös és Jon is elárulta azzal, hogy elmondta titkukat. Elvakította a hataloméhség, ezért porig égette Westeros-t és annak lakóit. Félelem és csalódottság lett urrá azokon, akik életben maradtak a brutális mészárlás után. Daenersy lelke egyértelműen oda lett.
game of thrones season 8 episode 5_04
Arya és Clegane együtt érekzik Királyvárba és mindkettőt a bosszú hajtja. Mielőtt bevégzik küldetésüket, miszerint Arya törli Cersei-t a listájáról és a Véreb is leszámol a Heggyel, egy őszinte pillanatot kapnak. Elbúcsúznak és köszönetet mondanak egymásnak. Megható volt ez a jelenet. De a könnyeket csak az fokozza igazán, amit Arya szemei keresztül látunk. Kegyetlen vérrontás a sárkánytűz által, nem számít semmi és senki. A harcos Stark lány szembesül a gyomorforgató és csontig hatoló valósággal, nem tud megmenteni mindenkit, sőt, senkit, a saját élétéért és eszeveszetten küzdenie kell. Sandor Clegane és testvére is végre megküzd egymással, de a sérthetetlen katonát nem tudja legyőzni. Viszont a Vérebnek már csak egyetlen célja maradt az életben, elpusztítani fivérét, akár az élete árán is. Mindezt egy szívszorító jelentben meg is kapta és ennek így kellett történnie.
game of thrones season 8 episode 5_03
A lángoló Királyvár és a haldoklók sikolya még Cersei-re is hatással voltak, aki egyedül maradt a végére, amíg a hős szerelmes Jamie fel nem bukkan. A halálfélelem meggyengítette az eddig legkegyetlenebbnek és legerősebbnek hitt nőt is, aki egy pillanat alatt összetört. Már majdnem sajnáltam. Sok mindenen mentek keresztül, de a végén együtt tört rájuk a sors végzete. Vérfertőzés ide vagy oda, kettejük búcsúja is igazán szívhez szóló volt.
game of thrones season 8 episode 5_02
Havas Jon Daenerys agresszív pusztítását látva felismerte, hogy naiv érzései egy zsarnokhoz kötötték. Kit Harington színészi játéka nagyon kifejező volt, érződik, hogy csalódott és belepusztul a szíve Dany őrült tombolása miatt. Az utolsó epizód látványa nagyon pazar volt, annak ellenére, hogy maga a történés elszomorító volt! Számomra a legzseniálisabb jelenet a végén volt: Arya és egy fehér ló találkozása a halál porfelhői közepette. 
Megosztás facebookon