asdf

Mit érdemes megnézni áprilisban a moziban? (2016)

A tavasz első igazán meleg hónapja sem csak a jó időt, hanem igazán kiváló filmeket is hozni fog. Az áprilist az ínyenceknek alaposan ki kell használnia, mert májusban gőzerővel indul a nagy blockbuster szezon, ami főleg kólával ízesített „szénsavas” alkotásokat tartalmaz. Addig viszont a képzeletbeli kockás piknik takarónkon vár ránk többek között Penélope Cruz egy szívfacsaró drámával, Hardcore Henry egy különleges akcióorgiával és egy igazán ígéretes magyar sci-fi-thriller, a Hurok.

2016_április_mozi

MAMA (12)

Magyarországi bemutató: 2016. április 7.
Rendezte: Julio Medem
Főszereplők: Penélope Cruz, Alex Brendemühl, Silvia Abascal, Asier Etxeandia
Hazai forgalmazó: MTVA

Az ilyen lelki utazások miatt bocsájtunk meg Penélope Cruz-nak olyan fiaskókat, mint a Zoolander 2. vagy az Agyas és agyatlan. Julio Medem új filmje, a Mama nagyvalószínűséggel kenterbe fog verni jó néhány drámát, mert arra képes, amire sokan nem: életigénylő tud maradni a lélekromboló kilátástalanságban is. Magda (Penélope Cruz) az emberiséget fenyegető legnagyobb veszéllyel, a rákkal találja szembe magát. A vidám feleség és gondoskodó, szeretettel teli édesanyja helyzetét bonyolítja, hogy a szíve alatt egy új életet is hordoz. Végül ebből merít erőt ahhoz, hogy küzdjön az életéért, hiszen már nem csak az ő léte a tét. Szívfacsaró lelki utazás, ami bebizonyítja, hogy mérhetetlen szeretettel még a legmélyebb dráma is lehet vígjáték.

HARDCORE HENRY (16)

Magyarországi bemutató: 2016. április 7.
Rendezte: Ilya Naishuller
Főszereplők: Ilya Naishuller, Haley Bennett, Tim Roth, Sharlto Copley
Hazai forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Új fejezetet nyitunk az ellaposodó akció-zsánerben? Nagyon reméljük, hogy az új hullám első képviselője a Hardcore Henry lesz, aminek már az előzménye is nagyon érdekes, ugyanis a film egy nagy népszerűségnek örvendő videoklip folytatása. A teljes egészében POV – belső - nézetben elkészített alkotás olyan konzoljátékok miliőjét idézi meg, mint a Call of Duty. Egyedülálló módon GoPro kamerával rögzített alkotás története szerint Henry-t a felesége hozza vissza a halálból. A balesetben több végtagját is elveszítette, így kvázi robotként tér vissza az élők sorába. A „boldog idill”, akkor torkollik drámába, amikor egy gonosz orosz maffiaszervezet elrabolja Henry feleségét. A szerelmes, ám amnéziával küszködő férj úgy dönt, hogy szembe száll Moszkva alvilágával azért, hogy kiszabadítsa a kedvesét, és biztosítsa a túlélését. Szerencsére a csontropogtatóan véres és golyó ütötte kalandban bajtársa is akad, Jimmy (Sharlto Copley) szerepében. Eddig számunkra az év akciófilmje!

10 CLOVERFIELD LANE (16)

Magyarországi bemutató: 2016. április 14.
Rendezte: Dan Trachtenberg
Főszereplők: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.,Bradley Cooper
Hazai forgalmazó: UIP-Duna Film 

J. J. Abrams nagysikerű found footage-stílusú szörnyfilmje, a Cloverfield idén már egy „semmiből jött” folytatással érkezik a mozikba. Bár a képi megjelenítés sokat változott a nyolc évvel ezelőtti szörny kalandhoz képest, ám a hangulat szerencsére maradt a régi. A pilot szerint Michelle (Mary Elizabeth Winstead) egy földi alatti betonbunkerben ébred, ahol a megmentőivel, Howard-dal (John Goodman) és Emmett-tel (John Gallagher Jr.) utópisztikus idillben, kérdésekkel és kételyekkel él. Hamar kiderül, hogy azért kell a föld alatt bujkálniuk, mert a planétánk egy ideje lakhatatlanná vált. Ráadásul aki, jobban mondva, ami azzá tette, még egyáltalán nem végzett! Ha a játékidő nagy részében marad az egyhelyszínes kamaradráma-jellegű történetmesélés, akkor méltó lesz a Cloverfield örökségéhez. Nincs szükség még egy Godzillára, ezért nagyon szurkolunk!

 

HUROK (16)

Magyarországi bemutató: 2016. április 14.
Rendezte: Madarász Isti
Főszereplők: Száraz Dénes, Martinovics Dorina, Anger Zsolt, Hegedűs D. Géza
Hazai forgalmazó: Fórum Hungary 

Talpra magyar, hív a Cinema!

A történetünk főhőse, Ádám (Száraz Dénes) nem éppen legális úton keresi a mindennapi betevőjét, ugyanis illegális gyógyszerkészítményeket árusít. Amikor tevékenysége végett sarokba szorítják, rossz döntést hoz, amivel kvázi beindítja a Dominó-effektus: tragédiát-tragédia követ, olyannyira, hogy Ádám elveszíti a közös gyermeküket a szíve alatt melengető barátnőjét, Annát (Martinovics Dorina) is. A végső kilátástalanságába váratlanul új esélyt kap arra, hogy megváltoztassa a múltat, ezzel újraírva a jelent és a jövőt.  A sci-fit Madarász István (Előbb-utóbb) rendezte, akinek az elmondása alapján a Hurok igazi közönségfilm lesz. Ígérete alapján komplikáltságban a Vissza a jövőbe 2.-re fog hasonlítani, az alap ötletet viszont a Bill Murray-féle Időtlen időkig című film ihlette. Fogjunk össze, és vezessünk együtt sikerre egy újabb remek ötleten alapuló magyar alkotást!

BEÉPÍTETT TUDAT (12E)

Magyarországi bemutató: 2016. április 21.
Rendezte: Ariel Vromen
Főszereplők: Ryan Reynolds, Gal Gadot, Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones
Hazai forgalmazó: ADS Service Kft.

Hogy mi különbözteti meg a Beépített tudatot a mainstream amerikai sablon thriller-akció filmektől? Az ötlet, és nagyon reméljük, hogy egy jól összerakott forgatókönyv.  A történetünk szerint a kiváló CIA-ügynököt, Bill Pope-ot (Ryan Reynolds) egy bevetése során likvidálnak. A probléma az, hogy az életével együtt az emlékei is a halál jeges örvényébe merült, így a nemzetbiztonsági szervezetnek fogalma sincs, hogy mi történt a rábízott hackerre, aki kulcsfontosságú szerepet játszik a világmegmentésében, vagy épp elpusztításában. A probléma áthidalására belevágnak egy merész kísérleti kezelésbe: az emlékeit átültetik egy veszélyes fegyenc, Jericho Stewart (Kevin Costner) agyába, akinek az új élete mellett a rossz és a jó közötti határral is meg kell ismerkednie. Hagyományos amerikai krimi egy csipetnyi ötletességgel és egy késhegynyi morálisfűszerrel megspékelve.

 

MADÁRKÁK (16)

Magyarországi bemutató: 2016. április 21.
Rendezte: Rúnar Rúnarsson
Főszereplők: Rade Šerbedžija, Ingvar Eggert Sigurdsson, Pálmi Gestsson, Atli Oskar Fjalarsson
Hazai forgalmazó: magyarhangya

A San Sebastian-i Filmfesztivál Arany Kagyló díjas filmje, a Madárkák végre a magyarországi mozik fészkeibe is „tojást vet”. Önmagában már az is garancia a maradandó és hatásos filmélményre, hogy többek között dán alkotásról beszélünk, amin a horvátok és az izlandiak kéznyoma is erőteljesen érvényesülni tudott. A történet főszereplője, a tizenhat éves Ari (Atli Oskar Fjalarsson), aki egyik nap még a torkában lévő kincsét kamatoztatja a kórusban, a másikban pedig már Reykjavik-tól távol eső, sivár halászfaluban találja magát az alkoholgondokkal küszködő édesapja komor társaságában. A tetejében még gyerekkori barátai sem azok, akik egykoron voltak.  Ari-nak nem csak a veszteségérzetével, hanem az út, a célkeresés nehézségeivel is meg kell küzdenie. Igazi coming of age-történet.

A DZSUNGEL KÖNYVE (6E)

Magyarországi bemutató: 2016. április 21.
Rendezte: Jon Favreau
Főszereplők: Scarlett Johansson, Idris Elba, Bill Murray, Ben Kingsley, Christopher Walken
Hazai forgalmazó: Forum Hungary

Akik Maugli történetén nőttek fel, azok bizonyára a bő két perces beharangozó láttán a könnyeikkel fognak küszködni, ugyanis a Disney, szemben a többi élőszereplős mese-adaptációkkal, nagyon jól nyúlt ehhez a klasszikus gyökerekkel bíró történethez. Az egész koncepció nagyon érzelmes és mérhetetlenül látványos. Ha mentes lesz a giccstől, akkor egy kiváló kalandfilmre van kilátás. Mi már képzeletben jegyet váltottunk erre az őserdei kalandra. Tartsatok velünk!

A KOMMUNA (16)

Magyarországi bemutató: 2016. április 28.
Rendezte: Thomas Vinterberg
Főszereplők: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm, Helene Reingaard Neumann
Hazai forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Végre, végre, végre! Örömteli hír, hogy a Vertigo jóvoltából hazánkban is forgalmazásra kerül a berlini filmfesztivál versenyprogramjában is helyet kapó A kommuna. A cím durva fordításban együtt élők közösségét jelenti, és a dráma is erről szól. A történet főhőse Erik (Ulrich Thomsen) szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis egy hatalmas villát örökölt. Bár borsos ár ellenében értékesíthette volna az ingatlant, ám mégis dönt, hogy helyette inkább visszatér az emberiség gyökereihez, és inkább megosztja a „nyereményét” a tág baráti körével. Innentől kezdve egy családként, közösségként élnek együtt, ahol demokratikusan, szavazatok alapján hozzák meg a fontosabb döntéseket. Természetesen lakva ismerik meg egymást legjobban az emberek, így a közös élet tele van súrlódásokkal, és kompromisszummal. A hetvenes években játszódó történet egy szép szónoklat az együttélésről, a toleranciáról, az összetartásról és az érzelmek, vágyak viharáról. Kihagyhatatlan!

Megosztás facebookon