asdf

Meghalt Tom Clancy

  • Szerző: P. Kristóf
Elhunyt Tom Clancy, amerikai bestseller író október elsején, egy baltimore-i kórházban.

Október elsején este elhunyt Tom Clancy, amerikai bestseller író egy baltimore-i kórházban. A főleg politikai thrillerjeiről és a nevével fémjelzett számítógépes játékokról ismert szerző 66 évesen távozott közülünk. Regényeiből több hollywoodi film is készült, melynek főszereplője állandó karaktere, Jack Ryan. A róla szóló történeteket összefoglaló néven Ryanverzumként emlegetik. 

tom clancy

Óriási sikerének köszönhetően márkanév lett, mások is publikáltak az engedélyével regényeket, forgatókönyveket, videójátékokat az ő neve alatt. 2008-ban az Ubisoft nevű számítógépes játékokat készítő cég ismeretlen összegért megvásárolta nevének használati jogait és több játékot is készítettek ötletei és regényei alapján. Közülük a leghíresebb a Rainbow Six és a Splinter Cell sorozat.

A Jack Ryan-ről szóló történetei közül többet filmre is vittek Hollywoodban. Az első a Vadászat a vörös októberre, melyben Alac Baldwin alakította a figurát, Sean Connery oldalán. Ezt követte a Férfias játékok és a Végveszélyben, ezúttal Harrison Ford-dal a főszerepben. A 2002-es A rettegés aránája című filmben Ben Affleck játszotta a karaktert. A legújabb, Jack Ryan címet kapó film munkálatai jelenleg is zajlanak, jövő januárban kerül a mozikba. A CIA ügynököt ezúttal Chris Pine jeleníti meg a vásznon. 

Az amerikai író összesen 16 regényt és több dukumentumkönyvet is írt, legutolsó munkája idén decemberben jelenik meg Command Authority címmel. Nyugodjék békében!

Megosztás facebookon