asdf

Gyilkos krimi nyerte az HBO forgatókönyves pályázatát

  • Szerző: Simon
Az HBO tavaly egy forgatókönyvíróknak megrendezett szakmai rendezvényén jelentette be First Draft pályázatát, ahol eredeti magyar forgatókönyv-ötleteket várt. A nyertes, Fazekas Máté Gyilkos halom című krimijével emelkedett ki a mezőnyből.

Tavaly nyáron tartotta első “Írók Napja” névre keresztelt szakmai rendezvényét az HBO, melyre olyan már íróként dolgozó és a szakmával még csak ismerkedő embereket várt, akik szívesen dolgoznának az HBO hazai gyártású sorozatain. A rendezvény rendkívül sikeresnek bizonyult, közel 100 szakember vett részt, majd az Írók Napja végén meghirdették az HBO First Draft pályázatot, melyre a mai Magyarországon játszódó, heti folytatásos drámasorozatok forgatókönyveit várta a csatorna. A leadott pályaműveknek szigorú szabályok szerint kellett elkészülnie: egy 30 vagy 60 perces sorozat nemzetközi forgatókönyv-formátum alapján megírt első epizódját kellett leadni.fogatokönyv

A pályázatra beérkezett alkotások száma majdnem elérte a négyszázat, a pályázók között egyaránt voltak befutott filmes szakemberek és tehetséges pályakezdők is. A pályaműveket Krigler Gábor, az HBO forgatókönyv-fejlesztésért felelős kreatív producere és Németh Gábor forgatókönyvíró bírálta el, akiknek nem volt könnyű dolga: a 374 alkotásból száz kiemelkedő minőségűnek bizonyult, amelyből tizenegy lett a legjobbak közé választva. Ebből a tizenegyből került ki végül a győztes pályamű: Fazekas Máté alkotásának címe „Gyilkos halom”, főszereplője pedig egy fiatal, amíciózus nyomozó, aki egy román napszámos meggyilkolása ügyében érkezik vissza szülővárosába. A rendőrnek a múltbéli sérelmeken túl kollégái előítéleteivel is szembe kell néznie egy olyan vidéken, ahol a vendégmunkásokat a helyiek betolakodónak, a gazdák viszont rabszolgának tartják.

„Egyedi hangvételű, váratlan fordulatokkal teli, izgalmas műfaji történetbe ágyazott éles társadalomkritika, és mai, nagyon releváns tematikákat boncolgató dráma: pont, amit egy helyi fejlesztésű, sajátgyártású sorozattól várunk. Bízunk benne, hogy sikeres fejlesztést követően, egy-két éven belül akár gyártásba is kerülhet a Gyilkos halom” – mondta Krigler Gábor a győztes alkotásról.

Fazekas Máté első helyezettként alkotói ajánlatot kapott az HBO-tól, hogy továbbfejleszthesse sorozattervét a magyar HBO munkatársainak irányításával. A tizenegy legjobbnak bizonyuló alkotás írója közül azonban nemcsak az elsőnek választott „Gyilkos halom” alkotójával egyeztetnek az HBO szakemberei; több ötlet is olyannyira érdekesnek bizonyult a magyar HBO számára, hogy az elkövetkező hónapokban más alkotások íróival is leülnek tárgyalni a csatorna munkatársai, hogy az ötletük továbbfejlesztéséről egyeztessenek.

Megosztás facebookon