asdf

Csak az önkormányzati kötődésű mozik fognak túlélni?

  • Szerző: Medve Pál
Örömmel értesültünk róla, hogy június végi közgyűlésén egyhangúan megszavazott a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Film Zrt. számára egy 30 millió forintos támogatást, amelyből az artmozik működtetéséhez kap segítséget a fővárosi tulajdonban lévő cég.

"Ez a döntés is azt igazolja, amit évek óta hangsúlyozunk minden lehetséges fórumon: még a legnagyobb artmozik sem tudják a működésüket saját erőből finanszírozni (holott a most támogatott moziknak az ingatlanok után még bérleti díjat sem számol fel az őket tulajdonló önkormányzat). Ez nemcsak Magyarországon van így, hanem az egész világon elismert tény. Emiatt a legtöbb ország saját (központi és önkormányzati) támogatási rendszert tart fenn, illetve nemzetközi szervezetek is léteznek az artmozik támogatására. Itthon 2010. óta nincs kiszámítható, rendszeres támogatás ezen intézmények számára, annak ellenére, hogy a színházakhoz, múzeumokhoz, könyvtárakhoz hasonló kulturális közfeladatot látnak el. A most megszavazott támogatás a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő artmozik (Művész, Toldi, Puskin, Tabán) számára biztosítja a további munka lehetőségét.

cirkogejzir_mozi

Ismét reményünket fejezzük ki, hogy az EMMI kulturális államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy az MMA rendelkezésére álló költségvetéséből a többi mozi is – a vidéki intézményeket is beleértve – rendszeres és kiszámítható működési támogatáshoz juthat, és tovább folytathatja munkáját a színvonalas európai és hazai filmek terjesztésével."

Megosztás facebookon