A vilag osszes penze
asdf

Ötvös Csöpi, a magyar legenda...

  • Szerző: P. Kristóf
Hungarikum című rovatunk a magyar filmkészítés legendás alakjait, eredményeit mutatja be. Első választásunk Ötvös Csöpi karaktere.

Ötvös Csöpi a magyar filmkészítés úttörő és egyedülálló figurája. Alakja először A Pogány Madonna című filmben tűnt fel 1980-ban és az azóta magyar Bud Spencer-ként elhíresült Bujtor István játszotta el. A becenév nem csupán az olasz sztár által ihletett filmek és a kettejük közötti hasonlóság miatt ragadt rá, de ő volt a pofozkodó ex-vizilabdázó magyar hangja is. Bár eleinte senki nem hitt benne, óriási siker lett, több folytatást is megélt, amiket a legtöbb nyugat-európai televízió műsorára tűzött. 

A Pogány Madonna (1980)

Ötvös Csöpi és Kardos doktor (Kern András) első kalandja, mely Bujtor István novellája alapján készült. A történet szerint a Tihanyi apátság Egyházi Múzeumából ellopják a Pogány Madonnát, egy rendkívül értékes görög aranyszobrot. A teremőr leleplezi a tetteseket, akik rálőnek, aminek következtében kómába kerül. A nyomozást a nagyképű, ám fantáziátlan Kardos doktorra bízzák, aki a lefokozás előtt álló, ám a Balaton legjobb nyomozójaként ismert Ötvös Csöpit választja társául. A helyszín természetesen a Balaton, ráadásul pont a főszezonban, így a humor és az akció megfelelő elegye mellett igazi korrajzként is működik a film. Érdekesség, hogy a főgonosz Soltész karaktere azért lett Bécsben élő magyar, mert a kortársak szemében egy hű szocialista hazafi nem lett volna hiteles negatív karakter, a külföldi bűnöző személye a nyelvi akadályok miatt meg szóba sem kerülhetett. A filmbeli karakterek amellett, hogy nagyon jól ki lettek találva, nem véletlenül viselnek egytől egyig becenevet. Ezáltal el tudták kerülni, hogy az unalmas és értelmetlen elvtársozás kísérje végig a párbeszédeket. Minden szkepticizmus ellenére óriási közönségsiker lett, meghonosította hazánkban az akcióvígjáték műfaját, később több folytatást is megélt. 

Csak semmi pánik (1982)

Az első siker után két évvel jött Ötvös Csöpi és Kardos doktor második közös ügye a Csak semmi pánik című filmben. A helyszín ezúttal is a Balaton maradt, sőt ezúttal az alapsztorit egyenesen a magyar tengerből húzták ki. A nyomozás ezúttal egy Balatonból kiemelt második világháborús repülő roncsára és az elrejtett magyar királyi ékszerekre irányul. Az ügyet ismét Kardos doktor kapja, aki segítségül hívja ötvös Csöpit, hisz ő maga túl szerencsétlen lenne megoldani azt. A stílus változatlan, a babérokat végül ismét a doktor aratja le, miközben Csöpi a Kék-szalag vitorlásversenyen élvezi az életet. Bujtor itt már nem csak íróként és főszereplőként, de társrendezőként is közreműködött, a siker még az első részét is felülmúlta, kezdett kialakulni a masszív rajongótábor.

Az elvarázsolt dollár (1985)

A harmadik Ötvös Csöpi filmet már teljes egészében Bujtor Istán rendezte. A Balaton környékén ezúttal egy pénzhamisító banda ütötte fel a fejét, erre is utal a cím: Az elvarázsolt dollár. Ebbe az ügybe úgy kapcsolódik be kedvenc magyar rendőrpárosunk, hogy a banda tagjai összetűzésbe keverednek, ami egy autósüldözésbe torkollik. Természetesen kinek másnak lopnák el a kocsiját, hogy később egy dinnyekupacba belehajtva összetörjék azt, mint a kétbalkezes Kardos doktorét. Ismét a közben felfüggesztett Csöpitől kér segítséget, aki ezúttal a rendőrség kötelékein kívül próbál utánajárni az ügynek. Ez szinte minden öntörvényű, szerethető rendőrfigura alapja, aki nem a szabályok szerint dolgozik. 

Hamis a baba (1991)

A szocialista stílusú Csöpi filmek utolsó darabja a rendszerváltás időszakából, hat évvel az előző kaland után. A műkincstolvajok és pénzhamisítók után ezúttal komolyabb témába ütközünk, kábítószercsempészekkel gyűlik meg a rendőrség baja. A kezdés szokatlan, egy razzián Kardos doktor SIKERESEN elfog pár neppert. Ez alapján indul el a nyomozás, mely mint kiderül, több országon át ível. Imsét Ötvös Csöpire van szükség, de őt mostanra kirúgták a köteléknől. Végül amikor már nagyon szorul a hurok, ismét beszáll a nyomozásba, hogy felgöngyölítse az ügyet. A film "sztárja" az óriási keblű Bögyös Macát alakító Kopekin Györgyi volt, aki ezután nyugatra utazott és beszállt a pornóiparba, Georgina Lempin, Georgia Kist és hasonló neveken szerepelt felnőtt filmekben. Hogy emiatt, vagy a népszerű rajongótábornak köszönhetően, de a Hamis a baba 1991 legnézettebb filmje lett hazánkban.

Zsaruvér és Csigavér I-II-III.  (2001-2002-2007)

Tíz évvel az utolsó nyomozás után Ötvös Csöpi és Kardos doktor ismét visszatér, ezúttal azonban már csak a tévéképernyőkre. A Hamis a baba tanulságait levonva itt már csinos, fiatal rendőrlányok kísérik őket. A stílus a korszaknak megfelelően megváltozott, de sajnos nem előnyére. Mivel ekkorra az akcióvígjátékok száma jelentősen megnőtt, főleg hogy a külföldi alkotások is gyorsan és cenzúra nélkül eljutottak hozzánk, kicsit ellaposodott és unalmassá vált. Ráadásul eddigre a balatoni élet is hanyatlani látszott, a helyszínen azonban nem voltak hajlandóak változtatni. Ezúttal ékszer- és autótolvajok, végül pedig egy gyilkosság ügyében nyomoz a leghíresebb magyar rendőrpáros.  A retroláz jelei már ekkor is felütötték a fejüket, ami nem csak Ötvös Csöpi feltámasztásában, de a Lindaként bunyózó rendőrlányokon is érezhető.A sorozat harmadik, A szerencse fia című része Ötvös Csöpi és ezzel együtt Bujtor István utolsó filmje volt, ugyanis a legendás színész 2009-ben elhunyt. Emlékére Balatonfüreden szobrot állítottak idén tavasszal.

 

Megosztás facebookon