asdf

Gyakornokok a Google-nél!

Az Ünneprontók ünnepe (2005-Wedding Crashers) egy új filmes témát hozott be Hollywoodba, a bromantikát. Ez gyakorlatilag nem más, mint a minden szexuális kapcsolattól mentes legjobb barátság két férfi között. Azóta már önálló műfajjá nőtte ki magát (pl Spancserek), mely értelemszerűen főleg a férfiak körében népszerű.

A Gyakornokok ennek a „mozgalomnak” a legújabb képviselője, mely azért is érdekes, mert az Ünneprontók ünnepéhez hasonlóan ennek is Owen Wilson és Vince Vaughn a főszereplője. A hasonlóság azonban itt még nem áll meg, gyakorlatilag ugyanazt a karaktert játsszák mind a ketten, sőt még további mellékszereplők is előkerülnek, mint például Will Ferrell.

Gyakornokok_Online_12E

Az alaptörténet szerint Billy (Vaughn) és Nick (Wilson) két negyvenes ügynök, akik munkanélküliek lesznek, amikor megszűnik a cég. Rájönnek, hogy valójában semmihez nem értenek, de az elkeseredés helyett jön az ötlet, hogy jelentkezzenek gyakornoknak a Google-höz, ami a világ egyik legjobb munkahelyének hírében áll. Már csak egy bökkenő van, hogy semmit nem értenek a számítógépes világhoz, amiben az okostelefonok, tabletek, e-könyvek meg különböző webes alkalmazások veszik körül őket. A nooglereknek nevezett gyakornokok nagyjából feleannyi idősek, mint a két hajdani ügynök, és legalább kétszer annyira képzettek. A rábeszélés tudományának nagymestereit ez azonban nem tántorítja el céljától, nevezetesen, hogy nooglerből googlerré, főállású Google-alkalmazottá váljon. Billy és Nick egész életében keményen törtetett, és most sem adják fel. Ugyan a fejlett világ technikájához nem sokat értenek, de élettapasztalatukkal erősítik a csapatot.

Gyakornokok_jelenetfoto (3)

Innentől kezdve gyakorlatilag sablonokra és közhelyekre épít a történet, a legkevésbé esélyes csapat, akik egyben a legszimpatikusabbak is, végül összekovácsolódnak és együttes erővel elérik álmaikat. Hál istennek a vígjátékoknál szokatlanul soknak számító két órás hosszát nem csupán ezzel töltötték meg. Hozzáadtak még egy kis társadalmi problémákról szóló tanulságot is. Főként a generációk közötti különbségeket és a mai világ elkeseredettségét mutatja be, de egyúttal azt is kihangsúlyozza, hogy mindez egy kis szórakozással, egészséges emberi kapcsolatokkal legyőzhető. További erőssége, hogy egyszerre célozta meg a negyvenes és a huszonéves korosztályt is, sőt megpróbálja kibékíteni a közöttük szövődő ellentéteket. Míg a fiataloknak azt tanácsolja, hogy a világban és ne a számítógépen éljenek, addig a szüleik korosztályának azt, hogy valamilyen szinten tartsanak lépést a technikával, mert az uralja a piacot.

Bár vígjátékként reklámozták, inkább csak egy mérsékelten vicces igaz történetnek tűnik. A humor egyedüli forrása a kisebb cameoktól eltekintve (Will Farrell, John Goodman) Vince Vaughn karaktere, akinek őszinte pimaszsága és optimizmusa megment minket az unalomtól. Habár a történet már lerágott csont, a párbeszédek nagyon jók. Owen Wilson ismét a csajozó haver szerepét tölti be, de valahogy ezúttal nagyon unottnak és laposnak tűnik, mintha végig másnapos lenne. Az általa meghódítandó Rose Byrne szintén ebbe a csapdába esett, gyakorlatilag szép arcán kívül semmi mást nem kapunk tőle a film során.

Gyakornokok_jelenetfoto (16)

Nyugodtan mondhatom, hogy a Gyakornokok egy sablonos vígjáték, amit a teljes unalomtól csupán Vince Vaughn ment meg, aki egyébként a történet írásában is segédkezett. Ez azonban nem lenne teljesen igaz, hiszen legalább megpróbálták ezeket a sablonokat új kontextusba helyezni, mint például a Google központ, vagy a kviddics meccs. Összességében a Gyakornokok egy klisékre épülő vígjáték, de pozitívumként mondanám, hogy szokatlanul jól bánnak ezekkel a közhelyekkel. Főleg Vince Vaughn miatt, de szerintem egyszer szórakoztató, szóval ajánlanám mindenkinek, aki egy könnyed kikapcsolódásra vágyik.

GYAKORNOKOK (12)

Főszereplők: Vince Vaughn, Owen Wilson, Will Ferrell, Rose Byrne, John Goodman.

Fényképezte: Jonathan Brown.

Látvány: Tom Meyer.

Írta: Vince Vaughn.

Rendezte: Shawn Levy

Mozibemutató: 2013. június 13.

Eredeti cím: The Internship

Színes, szinkronizált amerikai vígjáték

Gyártó: Twentieth Century Fox

Játékidő:119 perc

Korhatár: 12


Megosztás facebookon