asdf

Christoph Waltz nem tud hibázni

Tim Burton a megszokottnál eltérőbb sztorival csábít minket moziba. Misztikus és mesei világát a valóságra cserélte, olyannyira, hogy megtörtént esetet dolgoz fel a Nagy szemek. Sőt! Lehet, hogy Johnny Depp helyett Christoph Waltz az új favorit?

A Tim Burton rajongók nagy szemekkel csodálkozhattak a dologra, mikor kiderült, hogy az eddig sötét, groteszk képi világot kedvelő rendező egy sokkal színesebb és igazibb filmhez adja a nevét és tudását. Aggodalomra nincs ok, ügyesen megoldotta ezt is a rendező.nagyszemek_02A Nagy szemekben az 1950-60-as évek Amerikájában járunk, amikor Margaret Hawkins (Amy Adams), a művészeti iskolát végzett fiatalasszony lelép a férjétől, és lányával San Franciscóba indul szerencsét próbálni. Először egy bútoráruházban helyezkedik el, de szabadidejében képeket fest, amelyek jellemzően óriási szemű, szomorú gyermekeket ábrázol. Egy napon egy szabadtéri képvásáron ismerkedik meg a szintén festő Walter Keane-nel (Christoph Waltz).nagyszemek_03A művészlelkek hamar egymásra találnak, és a sors úgy hozza, hogy elég hamar összeházasodnak. Walter meglátja a lehetőséget felesége képeiben, amit elkezd "marketingelni", és ahol tudja, reklámozza. Kezdetben egy bárban állítja ki a képeket, ahol egy balhé miatt felkapottá válnak a festmények, ő pedig egyre nagyobb hírnévre tesz szert, ugyanis azt valjja mindenhol, hogy az alkotásokat ő festette. A naiv Margaretet meggyőzi Walter, hogy egy férfi festőt jobban elfogad a világ, így titokban tarja, hogy ő az igazi művész. Amíg a férj a sikerben dúskál, addig a feleség örlődik magában és évekig hazudik a lányának is, hogy a "művészeti biznisz" nehogy lelepleződjön. A jómódú élet fontos neki, de nem minden áron. Észbe kap Margaret és az igazságszolgáltatás felé veszi az irányt, hogy vissza szerezze a még megmaradt becsületét.

nagyszemek_01A Nagy szemek legnagyobb pozitívuma Christoph Waltz, aki Tarantino-nak köszönhetően, a Becstelen Brigantyk által vált igazán ismertté. Waltz vérprofi, nem tud hibázni. Bármilyen karaktert dobnak elé, azt mesterien hozza. Jelen filmben mérhetetlen tehetséges művésznek képzeli magát, aki emellett romantikus léleknek állítja be magát. Pimasz, sokszínű és érzelmeket kiváltó Walter Keane szerepében. Elhiszünk neki bármit, azt hogy romantikus, hogy művész, de azt is, hogy csaló, őrült és szánalomra méltó. A végén kicsit még sajnáljuk is. Amy Adams, aki egyre felkapottabb, az Amerikai botrány óta meg pláne, most Waltz oldalán mutatta meg mire képes. Ugyan elég visszafogott a játéka, de az elismerésre vágyó naivát jól ábrázolja.nagyszemek_00Burton filmjei leginkább a látványra és a szórakoztatásra megy, a történetekben kevés a mély tartalom. Ám a Nagy szemek-ben van dráma, romantika, társadalomkritika. Ugyanakkor hiányérzetem is támadt a filmmel kapcsolatban. Na nem Johnny Depp, hanem a jelenetek tekintetében.  Néhol túl sok, pl. a giccses lánykérés, néhol pedig kevés, így pl. a bírósági tárgyalás. De azért ott vannak azok a bizonyos Burton vonások: bizarr arcok, sötétség (szemek), groteszk hangulat. Valószínűleg nem ez lesz Tim Burton legjobb munkája, de újításnak kiváló és végre igazi  színészi nagyágyúval dolgozott. Nem is ecsetelném tovább a dolgot, egy kellemes hangulatú mozi a Nagy szemek, amit Christoph Waltz miatt mindenképp érdemes megnézni.

MoziStar: 7/10

NAGY SZEMEK

Eredeti cím: Big eyes
Rendező: Tim Burton
Szereplők: Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter, Terence Stamp, Jason Schwartzman, Danny Huston
Operatőr: Bruno Delbonnel
Zene: Danny Elfman
Írók: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Producerek: Scott Alexander, Tim Burton, Lynette Howell, Larry Karaszewski
Korhatár: 12
Bemutató dátuma: 2015. március 5.
Forgalmazó: Forum hungary

Megosztás facebookon