asdf

A kék a nyerő, egységben az erő!

Azúr, mindenki kedvenc házipapagája és barátai három év után visszatértek, hogy egy kalandokkal teli, veszélyes útra invitáljanak minket Amazónia végtelen dzsungeljébe, ahol a szúnyogok egy szívásra kiszívják a vérünket és, ahol a húsevő piranha valóban húst eszik.

Bár folyatást készíteni egy szerethető első részhez, mindig veszélyes vállalkozás, de megnyugtatunk mindenkit: nem csak Azúr türkizkék tollai nem fakultak meg az évek során, hanem a minősége sem!

Rio2_jelenetfoto (4)

Igazi brazilos hangulat a nyitó szekvenciában

Már a felütés is egy olyan hangulatos, pörgős „húrt pendít meg”, ami azonnal felpörget. A hamisítatlan Rio de Janeiro-hangulat, a szamba, a zene és az emberek – és madarak – közvetlensége egyszerűen lejön a vászonról! A nyitójelenet olyan turistacsalogató képet fest le Dél-Amerika egyik legszebb városáról, ami nyugodtan elmehetne akár egy bemutatkozó videónak is.

Azúr élete legnagyobb utazása előtt áll!

Amíg Azúr az első részben kereste önmagát és a helyét a világban, addig a második részben egy sokkal komolyabb, érettebb személyiségű madarat kaptunk. Nem csoda, hiszen elvette feleségül a szerelmét, Csilit, aki három madárfiókával ajándékozta meg őt. Egyszóval nem csak, hogy férj, de már apa is!

Rio2_jelenetfoto (12)

Amíg a magánéletében megállja a helyét, addig a madáréletben már kevésbé mozog komfortosan, ugyanis Azúr továbbra is emberi szükségeltekkel van felszerelve: amíg Csili ízig-vérig madár és reggelire diót szed az erdőben, addig a férje – az asszony háta mögött – amerikai palacsintát süt a gyerekeknek, tévét néz, ipod-ot hallgat és madár létére csak GPS-sel képes közlekedni. De ahogy senkinek nem adatik meg az, hogy örökké a saját komfort zónájában mozogjon, úgy Azúrt is kizökkenti a valóság a megszokott életéből. A híradóból kiderül, hogy nem ők fajának utolsó példányai. Az amazóniai esőerdőkben élhetnek még páran, legalábbis erre utalnak azok a nyomok, amelyeket az első részben megismert Linda és Tulio találtak. Így hát a kis csapat Csili unszolására felkerekedik, hogy a fél világot átutazva meggyőződjenek arról, hogy valóban nincsenek egyedül. Bár Azúr eleinte vonakodik elhagyni a kényelmes kis fészkét, ahol van fogkeféje, WC-papírja és serpenyője, de az „asszony boldog, nincsen gondod” – elvet követve rászánja magát az utazásra.

A szögegyenes történetvezetés és a kiszámítható, sablonos panelek ellenére nagyon is működik a film!

Röviden megfogalmazva ezen alapulhatott a film gerincét szolgáló rövid, egy mondatos ötlet: a természet „gyermekei” legyőzik a gyarmatosító, hatalomra törő embereket.  Ezt a történetet rengeteg módon láttuk már viszont a széles vásznon, gondoljunk csak például az Avatárra. Szerencsére a Rio második része csak a pillérjeiben közhelyes, paneljeiben nagyon egyedi és humoros. Az utazás Amazóniába a film legjobb pillanatai közé sorolható. Olyan volt, akár egy roadmovie, tele humorral és bájjal. Amihez az elképesztő látványvilág remekül asszisztált. Amikor madártávlatba láthatjuk a kis csapatot és az alattuk elterülő várost, az tényleg gyönyörű!

Közhelyes történet ide vagy oda, a hangulat, a nagyon szerethető karakterek és a humor miatt a film végén egyáltalán nem maradt keserű a szánk íze.

Beilleszkedni mindig nehéz dolog!

Azúr beilleszkedési zavarokkal küzd, amit hangsúlyosan ki is domborítanak a filmben. Nem véletlenül, hiszen ezzel az érzéssel biztosan mindannyian találkoztatok már. Gondoljunk csak az első gimnazista napunkra. Ismeretlen, zavarban lévő tekintetek mindenhol. Senki sem mer igazán nyitni a másik felé, csak óvatos tapogatózások, „erőfelmérés” zajlik az első pár napon.

Azúr is hasonló dolgokat érezhetett, amikor a nagyvárosból át kellett költöznie a dzsungelbe. Egy olyan helyre, ami nyomokban sem tartalmaz semmi olyat, amit a korábbi életében megszokott, megtapasztalt. Be kellett csatlakoznia a valódi madárélet vérkeringésébe, de a saját hiányosságai miatt – se énekelni, se táncolni nem tud nagyon – rengeteg komplexussal rendelkezett. Ez a fajta sebezhető, kiszolgáltatott érzés olyan lehetett neki, mint, amit a mai modern fiatal érez akkor, ha elveszik tőle az okostelefonját, a táblagépét vagy facebookját. Kirekesztetnek érzik magukat. Tetejében pedig meg kell birkóznia még Csili régi szerelmével, a madárraj „főcsőrével” és azzal a személlyel, aki számára a legijesztőbb „ellenfél”: az apósával. A férfiak tudják, hogy milyen kemény munka kivívni egy lányos apa tiszteletét és szeretetét. Hát Azúr most elég rendesen megtapasztalta ezt, de hát, ahogyan az lenni szokott a mesékben: a jók mindig elnyerik a méltó jutalmukat.

Rio2_jelenetfoto (10)

Reflektál a 2014-es futball fesztiválra is!

Ha már a brazíliai Rio de Janeiro fővárosából indul a sztori, akkor bizony a szamba és a gondtalan zenélés mellet a foci is szerves részét képezi a Dél-Amerikai kontinens életének. A készítők pedig nem is mentek el mellette szó nélkül, ráadásul aktualitása is van a dolognak, ugyanis idén Brazíliában rendezik meg a futballvilág egyik legnagyobb tornáját, a Világbajnokságot!

Azúrék esetében ez annyit jelent, hogy a kék madarak a pirosakkal küzdenek meg egy adrenalintól és szenvedélytől felfokozott a futballmérkőzésen. A tét pedig többet ér, mint egy méregdrága világbajnoki serleg, ugyanis egy diófáért folyik az ádáz küzdelem! Ekkor vívta ki első ízben majdnem a fajtársai elismerését Azúr. A türkizkék madarunkat a palacsintasütés mellett hihetetlen jó „dióérzékkel” áldotta meg a sors. Igazi focistákat megszégyenítő módon dekázott, cselezett, ráadásul a rúgó technikája is páratlan. Ha megtanulja azt is, hogy melyik kapura kell célozni, akkor nem csodálkoznák azon, ha hasonlóan az argentin csillaghoz, Lionel Messi-hez, ő is négyszeres „diólabdás” lenne.

Rio2_jelenetfoto (11)

Nem csak gyerekeknek szóló humorral operál a film!

Ezúttal is volt olyan szerencsénk, hogy „tesztközönség” előtt mérhettük le, hogy a filmben fellelhető poénok közül melyek azok, amelyeken a gyerekek valóban önfeledten tudnak nevetni. Ezúttal is ugyanazt az eredményt kaptuk a „kísérletünkön”, mint legutóbb: a fizikai poénok nagyon működnek, de a szóviccek nagy részét csak a felnőttek értették. Vannak olyanok is, amelyeket kifejezetten az érettebb generációnak szánták, ugyanis kissé talán ki is figurázza a világban futótűzként terjedő tehetségkutató-műsorokat. A legjobb poénokat az Amazónia Hangjai–meghallgatásának sütötték el a készítők. Ajánljuk figyelmetekbe a teknős-duó előadását!

Végre a 3D-nek is volt értelme!

Na persze, nem arról van szó, hogy megállás nélkül röpködnek a képünkbe a madarak. A 3D effekt a Rio 2 esetében nem a főattrakció, sokkal inkább kiegészítő feladatokat lát el, de azt viszont hiba nélkül megoldja. Olyan mélységet ad az egész látványvilágnak, ami ritkán látható. Nem csak animációs mesékben, hanem az egész filmes piacon.

Látszik az egészen az a rengeteg munka, szív és lélek, amit a készítők beletettek. Szinte az egész esőerdő lélegzik velünk együtt, és a látványnak és a magával ragadó hangulatnak köszönhetően kicsit mi is Azúrék között repkedve éreztük magunkat. 

RIO 2. 

Eredeti hangok: Anne Hathaway, Jesse Eisenberg, Leslie Mann, Jamie Foxx, Kristin

Chenoweth, Bruno Mars. Zene: John Powell. Operatőr: Renato Falcão. Látvány: Marc

Fiscichella. Írta: Don Rhymer, Carlos Saldanha. Rendezte: Carlos Saldanha

Mozibemutató: 2014. április

Eredeti cím: Rio 2

Színes, szinkronizált amerikai film

Műfaj: animációs / családi

Gyártó: Twentieth Century Fox

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon